NOVOLETNI OBISKI

FOTO: Pahor obiskal Laro in opozoril

Objavljeno 01. januar 2015 18.35 | Posodobljeno 01. januar 2015 20.48 | Piše: STA, S. U.

Predsednik republike je pozdravil novo življenje v ljubljanski porodnišnici in opozoril na dotrajane prostore urgence.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je v ljubljanski porodnišnici obiskal deklico, ki se je štiri minute čez polnoč rodila kot prva letos v tej ustanovi. To je del tradicije, saj je ob praznikih upanja, ki so za nami, rojstvo otroka znak novega življenja, je pojasnil. Ob obisku ljubljanskega urgentnega bloka pa je opozoril na dotrajane prostore.

Današnji obisk v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je po Pahorjevih besedah del tradicije. »Zdi se mi prav, da predsednik republike na prvi dan novega leta obišče porodnišnico, vendarle je rojstvo otroka na neki način znak novega življenja. Vsi prazniki, ki so za nami, so bili polni hrepenenja in upanja in rojstvo je potem znak tega, da se dejansko dogaja nekaj novega,« je ob obisku dejal v izjavi za medije.

V porodnišnici je pozdravil tamkajšnje osebje. Mamici, ki je danes v ljubljanski porodnišnici rodila prva, je izročil rože in njeni hčerki Lari, ki je prva danes rojena deklica v slovenskih porodnišnicah, zaželel vse lepo. Prvi novorojenček v novem letu v Sloveniji se je sicer minuto čez polnoč rodil v Celju.

V državi se največ otrok rodi prav v ljubljanski porodnišnici. Kot je pojasnila glavna medicinska sestra te porodnišnice Urša Vozelj, se je lani pri njih rodilo 6326 otrok, dečkov je bilo 200 več kot deklic. 161 je bilo parov dvojčkov, trikrat pa so se rodili trojčki. Lani je bilo v ljubljanski porodnišnici 137 porodov več kot leto prej, je še pojasnila glavna medicinska sestra.

Predsednik se je zahvalil

Pahor se je v izjavi za medije zahvalil celotnemu medicinskemu osebju po vsej Sloveniji, ki skrbi za to, da se otroci, če je le mogoče, rodijo zdravi in zdravi tudi odrastejo. Ob tem je spomnil tudi na tiste otroke, ki se ne rodijo zdravi, in se zahvalil osebju v institucijah, ki skrbi za te otroke. Tako to osebje kot medicinsko osebje glede profesionalnosti po njegovih besedah v ničemer ne zaostaja za svetovnim vrhom. Zato je toliko večja odgovornost države, da jim omogoči razmere, v katerih lahko svoje delo opravljajo, meni predsednik republike.

Z razmerami v ljubljanski porodnišnici po Pahorjevih besedah ni težav, drugače pa je v urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra, ki je star 40 let. V tem prestarem objektu zdravniki in drugo osebje, ki so absolutno predani svojemu delu in profesionalno popolnoma usposobljeni za nudenje pomoči, tega ne morejo storiti tako, kot bi lahko, če bi imeli za to ustrezne prostore, je poudaril Pahor.

Ti prostori bi lahko bili po njegovih navedbah zdravstvenemu osebju in bolnikom na voljo za prvo pomoč v sredini leta 2016. »Upam, da se postopki, ki zavlačujejo dokončno zgraditev urgentnega bloka, ne bodo več ponavljali in da bomo v sredini leta 2016 končno priča prepotrebnim objektom,« je dejal. Ob tem se je zahvalil zdravstvenemu osebju, ki  »zelo predano v skorajda nemogočih razmerah in v razmerah, ki morda niso dostojne za bolnike, skrbi za njihovo zdravje, ko je to ogroženo«.

Medtem pa so v Ljubljani pripravili silvestrovanje za brezdomce, ki je bilo 20. po vrsti. Praznovanja, ki ga je pripravilo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, se je udeležilo nekaj več kot 160 brezdomcev in 38 prostovoljcev – predsednik republike je obiskal tudi te.

Obiskali tudi brezdomce

Silvestrsko praznovanje so pripravili v študentskem domu Vincencij na Taboru. Večer so popestrili s tombolo, petjem in igranjem na harmoniko, pripravili pa so tudi silvestrsko večerjo, so danes sporočili iz omenjenega društva.

Letošnje silvestrovanje je potekalo pod geslom Skupaj v boju za dobro. Na praznovanju so med drugim podelili nagrade najprizadevnejšim brezdomcem, ki so v preteklem letu sodelovali v različnih dejavnostih dnevnega centra za brezdomce v Ljubljani.

Poleg Pahorja so praznovanje obiskali tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ljubljanski župan Zoran Janković, predstojnik lazaristov Slovenije Pavle Novak in Danica Ošlaj z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Deli s prijatelji