OBISK

FOTO: Pahor in Hollande v Ljubljani nasmejana do ušes

Objavljeno 25. julij 2013 20.13 | Posodobljeno 25. julij 2013 21.14 | Piše: STA, Mo. S.

François Hollande je prvi francoski predsednik, ki je obiskal samostojno Slovenijo.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je na Kongresnem trgu v Ljubljani popoldne z vojaškimi častmi sprejel francoskega predsednika Françoisa Hollanda. S tem je začel svoj prvi uradni obisk v Sloveniji, ki je hkrati tudi prvi obisk kakega predsednika Francije v samostojni Sloveniji. Hollande se je kot posebni gost pred tem udeležil srečanja predsednikov držav zahodnega Balkana v okviru procesa Brdo na Brdu pri Kranju. 

Obiskal univerzo

Sprejem z vojaškimi častmi je spremljala množica ljudi na trgu, mnogi so imeli v rokah slovenske zastavice. Predsednika sta se večkrat ustavila pri gledalcih, se z njimi rokovala in tudi kratko pogovorila. Nato sta odšla na sedež Univerze v Ljubljani, kjer so ju pozdravili prorektorica Julijana Kristl ter novoizvoljeni rektor Ivan Svetlik, ki bo štiriletni mandat začel oktobra, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter zunanji minister Karl Erjavec. Na sprejemu je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Tudi o brezposelnosti

V kratkem pogovoru s skupino študentov je Hollande v odgovorih na njihova vprašanja povedal, da so povečali število štipendij za tuje študente v Franciji. Glede vprašanja problema brezposelnosti mladih je francoski predsednik izrazil prepričanje, da se bodo težave mladih, tudi tistih z diplomami, ki iščejo prvo zaposlitev, rešile, da pa zdaj stanje ni dobro. Poudaril je, da gre tudi za evropsko težavo in da je na ravni EU zagotovljenih dve milijardi evrov za zaposlovanje mladih. Ob tem je povedal, da je v Franciji eden od šestih mladih brezposeln, kar je preveč.

Zahvalil se je tudi za priložnost, da se s študenti pogovarja v francoščini. Kot je dejal, sta oba naroda občutljiva za jezik. Tako kot je Napoleon omogočil rabo slovenščine, je tudi on zdaj hvaležen, da lahko govori francosko. Menil je še, da je znanje francoskega jezika prednost.

Okrepiti gospodarsko sodelovanje

Hollande je po pogovorih s Pahorjem dejal, da sta se strinjala, da je treba gospodarske odnose med državama še okrepiti. Francija podpira sodelovanje francoskih podjetij v načrtovani slovenski privatizaciji v okviru preglednega procesa, je dodal, o tem, na katerih področjih imajo francoska podjetja interes za vlaganje, pa ni podrobneje govoril. Poudaril je, da so po Renaultu v Slovenijo prišla še druga francoska podjetja tako zaradi dobrih delavcev kot ugodnega poslovnega okolja.

Povedal je še, da se z današnjo udeležbo na sestanku predsednikov v okviru procesa Brdo Francija čuti zavezanega, da nadaljuje posebne odnose z državami zahodnega Balkana.

Pahor je na skupni novinarski konferenci obisk francoskega predsednika v Sloveniji, kot tudi njegovo udeležbo na srečanju predsednikov v procesu Brdo, označil kot nov mejnik v odnosih med državama.

Zvečer z Bratuškovo

Po pogovorih in skupni novinarski konferenci predsednikov se bo Hollande danes še ločeno srečal s premierko Alenko Bratušek, v poslopju parlamenta pa tudi s predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom. Nato se bosta zvečer s premierko v Ljubljani sprehodila od Trga francoske revolucije do Kongresnega trga.

Deli s prijatelji