POPLAVE

FOTO: Pahor Dolenjcem obljubil pomoč

Objavljeno 14. september 2014 18.04 | Posodobljeno 14. september 2014 18.04 | Piše: STA, Mo. S.

So stvari, ki jih zaradi moči narave človek ne more obvladati, država pa je po drugi strani odgovorna, da stvari uredi, je povedal predsednik države.

ŠENTJERNEJ – Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal med zadnjimi neurji in poplavami najbolj prizadeta območja v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki in tudi občino Krško. Škodo je glede na svoje izkušnje ocenil za tolikšno, da se bo samodejno sprožil zakon, ki vladi nalaga, da v takih primerih pomaga prizadetim območjem.

Pahor, ki se je najprej zahvalil za pomoč vsem, ki so dolžni in pripravljeni pomagati ob tovrstnih nesrečah, je glede škode povedal, da bo treba sicer najprej počakati na ugotovitve komisije za ocenjevanje škode, hkrati pa lahko na temelju svojih izkušenj oceni, da bo potrebna državna pomoč.

Kdo je odgovoren za oskrbo hudourniških voda?

Podobno je menil tudi šentjernejski župan Franc Hudoklin, Pahor pa je opozoril, da je zaradi reorganizacije na področju oskrbe hudourniških voda prišlo do nekaterih sivih območij pri odgovornosti zanje, kar dodatno zaostruje razmere ob povečanih količinah vode, zlasti v kratkem času.

Glede tega bo moralo na ravni države in vlade priti do odločitev, kdo in v kolikšni meri je odgovoren za čiščenje vodotokov in da ob okrepljenih padavinah ne prihaja do izrednih razmer, je poudaril. So stvari, ki jih zaradi moči narave človek ne more obvladati, država pa je po drugi strani odgovorna, da stvari uredi, da ob izrednih razmerah zadeve ne bi bile slabše, kot so lahko, je še povedal Pahor.

Po zadnjih podatkih kostanjeviške CZ je Krka danes že za malenkost upadla, še vedno pa se bojujejo z zaledno vodo, ki doteka iz Krakovskega gozda.

Kdaj se bo Krka umaknila?

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Slovenije Srečko Šestan je ob obisku Pahorja v Šentjerneju povedal, da so na območje Pomurja iz Ljubljane poslali dodatne črpalke, težava na tamkajšnjem terenu pa je v tem, da na ravnini vode ni kam prečrpavati.

Drugje v Sloveniji vodotoki počasi upadajo. Na Dolenjskem oziroma v občini Šentjernej je Krka že za malenkost upadla, velike težave pa imajo še vedno v Kostanjevici na Krki, kjer je pod vodo ves otok. Na Kostanjeviškem bodo lahko začeli posledice odpravljati šele, ko se bo voda umaknila. Predvidoma naj bi se umaknila mogoče že danes popoldne ali kasneje, je ocenil poveljnik. Za oceno škode je še prezgodaj, je dejal, glede na obseg povzročene škode pa bo ta gotovo presegla prag, ki ga predvideva zakon za vključevanje države v pomoč. 

Na terenu 700 gasilcev

Poveljnik regijske CZ za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše pa je povedal, da se stanje umirja. Posledice neurij in poplav sanirajo, ponekod še črpajo vodo in sanirajo plazove.

Na Dolenjskem in v Beli krajini je bilo poplavljenih približno 170 stanovanjskih objektov in več kot 70 gospodarskih ter skoraj 90 odsekov lokalnih in drugih cest v skupni dolžini skoraj 60 kilometrov. Zabeležili so nekaj več kot 80 večjih in manjših plazov. Na terenu je delovalo skoraj 70 gasilskih enot in približno 700 gasilcev, je še navedel Gorše.

Po besedah šentjernejskega župana Hudoklina škodo v občini v grobem ocenjujejo na milijon evrov, komisije pa jo bodo začele popisovati v ponedeljek. Občina sama je ne bo mogla pokriti in zanjo pričakuje državno pomoč, je še dodal.

Deli s prijatelji