VODA JE DRLA

FOTO: Odrezane od sveta rešujejo šele po enem letu!

Objavljeno 02. september 2017 18.20 | Posodobljeno 02. september 2017 18.21 | Piše: Aleksander Brudar

Po uničujočem neurju le sanacija plazov Jepihovec - Turje.

Hudournik je odnesel cesto. Foto: Dejan Javornik

TURJE – Ko je pred letom dni močno deževje s točo in orkanskim vetrom zajelo območje občine Hrastnik, si krajani tamkajšnjega zaselka Turje niti v sanjah niso predstavljali, da bodo v zgolj nekaj minutah doživeli pravi sodni dan. Plazovi so se sprožali drug za drugim, narasle vode so z namočeno zemljo v trenutku poplavile ceste, ki vodijo skozi kraj. Kamenje iz obcestnih jarkov je voda raznesla po bližnjih travnikih. Nič čudnega torej, da je le dan po uničujočem neurju domačinka Štefka bentila, kako tudi zaradi tega najbolj trpijo tisti, ki živijo od kmetijstva. Na to so opozorili pri Košičevih, kjer so med košenjem trave velikokrat naleteli na velike kamne, ki so jim poškodovali kosilnice. »Bilo je kot sodni dan. Voda je drla in premaknila bale,« se je tistih minut spominjal Tomaž Košič.

Rešilec s težavo do Janeza

Nič manj hudo ni bilo niti na drugi strani vasi, kjer je veliko škode povzročil vodotok Jepihovec. »V petnajstih minutah je bila vsa dolina poplavljena,« se je spominjala Ana Vodišek. In res. V bližini njene hiše se je spet prebudil hudournik, ki je povzročil, da je v dolino in na spodnji travnik ob vodnem zbiralniku in črpališču Jepihovec zgrmelo več tisoč kubikov skal. »Grozno je bilo videti,« se je zamislil domačin Luka. Od ceste, ki je iz vasi vodila naprej proti Vodiškovim, ni ostalo skoraj nič. Najhuje je bilo to, da je od nje popolnoma odvisen Anin sin Janez, ki se je leta 2009 kot sopotnik na motorju huje poškodoval v prometni nesreči. Takrat je umrl 33-letni motorist, ki je v desnem ovinku v Velikem Širju prehiteval pred seboj vozeča osebna vozila in trčil v avto, ki mu je pripeljal nasproti. Janez ima poškodovano levo roko in je na sploh slabo gibljiv.

2,3 milijona evrov znaša sanacija plazov Jepihovec - Turje.

Kako pomembna je zanj cesta, se je v preteklosti že večkrat izkazalo, ko je moral zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja ponj priti rešilec. A je komaj pripeljal do hiše. Seveda od poti ni odvisna le Ana, ampak tudi drugi krajani, saj morajo ti po isti cesti priti do njiv in travnikov. Po neurju je občina Hrastnik cesto za silo sanirala, a je neurejeno cestišče, kot smo že poročali, povzročalo škodo na avtomobilih. Menda so skale poškodovale podvozje najmanj dvema. »Še tisti, ki vozijo kros, imajo lepšo cesto,« nam je stanje konec lanskega leta opisala Ana.

Občina ni imela denarja

K sreči so se, čeprav so nekateri Turjanci o tem precej dvomili, stvari premaknile na bolje, čeprav je bilo treba čakati leto dni. Brez državnega denarja občina celotne sanacije ni zmogla financirati. Sredi avgusta, le nekaj dni pred prvo obletnico neurja, so končno stekla dela, ki bodo, kot nam je povedal vodja oddelka za prostor, okolje in GJS na hrastniški občini Tomaž Sihur, zmanjšala ponovne vplive hudourniških voda na celotnem območju na minimum.

»Skrajni rok za dokončanje sanacijskih del je sredina novembra, takrat bo dokončana tudi sanacija ceste do Vodiškovih, ki pa ni predmet navedene pogodbe (Sanacija plazov Jepihovec - Turje, op. a.). Ta dela izvaja koncesionar (Hidrotehnik) direktno, hkrati z urejanjem vodotoka,« nam je pojasnil Sihur in dodal, da izvajalska pogodba zajema sanacijo plazov, poškodovanih cestišč, vodooskrbne infrastrukture in sanacijo vodnih zajetih. Višina pogodbenih del pa znaša 2,3 milijona evrov.

V Hidrotehniku so nam pojasnili, da bodo na območju hiše Vodiškovih uredili strugo z zavarovanjem usada in zgradili kamnit betonski prag, ki bo služil kot zaplavni objekt in obenem varoval podporno konstrukcijo saniranega usada ob strugi. Uredili bodo tudi cesto do lokacije.

»Skrajni rok za dokončanje sanacijskih del je sredina novembra, takrat bo dokončana tudi sanacija ceste do Vodiškovih.


 

Deli s prijatelji