NARAVA KAŽE ZOBE

FOTO: Odpovedujejo pouk, rdeči alarm, sprehajanje smrtno nevarno

Objavljeno 02. februar 2014 13.08 | Posodobljeno 02. februar 2014 13.52 | Piše: K. K.

Sprehajanje okoli Blejskega jezera je smrtno nevarno, opozarjajo na komunali.

Drevesa padajo tudi v Ljubljani.

POSTOJNA, PIVKA – Radio Slovenija poroča, da so zaradi katastrofalnih razmer – nekatera gospodinjstva so brez elektrike že od petka zjutraj – za jutri že odpovedali pouk na Srednji gozdarski šoli v Postojni in Šolskem centru Postojna. Po vsej verjetnosti bodo pouk odpovedali tudi v Osnovni šoli Pivka in Osnovni šoli Postojna. Minister za šolstvo Jernej Pikalo je ravnateljem poslal okrožnico, v kateri odpira možnost odpovedi pouka. V celoti jo lahko preberete v galeriji. Minister je na facebook napisal: »Vodstvom šol smo ravnokar poslali okrožnico, s katero jih pozivamo, da naj zaradi trenutnih vremenskih razmer razmislijo o izvedbi pouka v prihodnjih dneh. Varnost in zdravje otrok sta vendarle na prvem mestu.«

Iz blejske komunale opozarjajo, da je sprehajanje okoli jezera smrtno nevarno. Bralci o lomljenju dreves zaradi žleda poročajo tudi iz Ljubljane. Zaradi poledice je zaprt del primorske avtoceste med Senožečami in Brezovico. Več o jutranjih tegobah tukaj.

Elektro Maribor poroča, da je za območje severovzhodne Slovenije razglašen rdeči alarm. Razmere se zaostrujejo, območje izpadov se širi. Ob 11.05 je bilo brez napajanja 18.400 odjemalcev iz 487 transformatorskih postaj. Vse odjemalce obveščajo, naj se zaradi izrednih razmer ne izpostavljajo in ne podajajo v bližino padlih drogov ter drugih napak na omrežju. Vse vidne okvare naj sporočijo v klicni center na številko 080 21 05 ali v center za obveščanje.

Ohromljene ceste in železnice

Slovenska tiskovna agencija poroča, da sneg, žled, poledica in podrto drevje še naprej povzročajo veliko težav v cestnem in železniškem prometu. Na cestah je promet precej upočasnjen, zamude pa nastajajo tudi v železniškem prometu, medtem ko v letalskem prometu prek ljubljanskega letališča težav vsaj za zdaj ni. Kot je povedal dežurni vodja prometa na Aerodromu Ljubljana, že več dni sproti čistijo in posipajo letališko ploščad ter vzletno-pristajalno stezo. Tako za zdaj letalski promet poteka brez posebnosti in zamud. V jutranji konici so vzleti potekali tekoče, enako pričakujejo tudi pri prihodih letal. Tekočega prometa se nadejajo tudi naprej, če ne bo ledeni dež povzročal težav.

Zamude zaradi žleda in velikih količin snega pa nastajajo v železniškem prometu. Po podatkih Slovenskih železnic je oviran promet na gorenjski progi med Ljubljano in Jesenicami ter med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico, kjer namesto vlakov vozijo avtobusi. Med Kranjem in Ljubljano pa potniški vlaki še naprej vozijo z dizelskimi lokomotivami. Podobno velja za relacijo med Ljubljano in Zidanim Mostom, zaprta ostaja proga iz Ljubljane proti Primorski, kjer potniki potujejo z avtobusi.

Kot so sporočili iz Slovenskih železnic, je zaradi vremenskih razmer zaprta tudi proga Pivka–Ilirska Bistrica, kjer bodo za potnike organizirani prevozi z avtobusi. Na progi Ljubljana–Dobova pa zaradi žleda promet poteka z dizelskimi lokomotivami. Predvidoma se bodo v naslednjih urah zaradi žleda težave začele pojavljati tudi na progi Zidani Most–Maribor.

Na vseh navedenih progah prihaja do daljših zamud, ki po trenutnih podatkih ponekod presegajo eno uro. Z večjimi zamudami pa vozijo tudi mednarodni vlaki iz Švice, Nemčije in Avstrije proti Sloveniji.

Težave na cestah

Promet je upočasnjen tudi na cestah. V Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da so zaradi padavin in nizkih temperatur številne ceste kljub posipanju lahko poledenele. Voznike zato pozivajo, naj vozijo počasneje in previdno.

Težave nastajajo tudi na avtocestah. Tako poledica ovira promet na gorenjski avtocesti med priključkoma Brezje in Lesce, na štajerski avtocesti je zaradi odstranjevanja podrtih dreves oviran promet pred počivališčem Zima v smeri Ljubljane. Na primorski avtocesti odstranjevanje podrtih dreves ovira promet med Postojno in cestninsko postajo Log, zaradi poledice pa je oviran promet med priključkom Senožeče in cestninsko postajo Log.

Zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte ceste Željne–Rog–Baza–Podturn, Hrib–Trava–Podplanina ter mejna prehoda Podplanina in Novi Kot. Zaradi zasneženih cestišč in snežnih plazov so zaprte ceste Vresje–Sorica, Krnica–Zgornja Radovna med Zgornjo in Spodnjo Radovno, Idrija–Vojsko ter Žaga–Učja. Zaprte so tudi ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj.

Ogromno težav v prometu povzroča podrto drevje. Zaradi tega so popolnoma zaprte ceste Jeprca–Kranj–Medvode, Podbrezje–Posavec, Kočevska Reka–Borovec, Brezovica–Kanižarica, Kamnik–Ločica v Lazah, Cerknica–Begunje pri Cerknici, Ig–Rakitna, Višnja Gora–Kriška vas pri Peščeniku, Sodražica–Benete, Velenje–Polzela, Velenje–Arja vas pri Vinski Gori, Kotlje –Slovenj Gradec pri Selah, Mežica–Reht, Holmec–Poljana, Ruše–Puščava in Dravograd–Trbonje.

Prav tako so zaradi podrtih dreves zaprte ceste Krnica–Pokljuka, Mrzli studenec–Jereka, Sovodenj–Cerkno, Razdrto–Senožeče, Logatec–Žiri, Marof–Žiri, Col–Logatec, Kalce–Planina pri Grčarevcu, Ljubljanica–Horjul, Dobrova–Polhov Gradec, Horjul–Vrhnika, Vrhnika–Borovnica, Borovnica–Pokojišče, Planina–Ravbarkomanda, Postojna–Razdrto, Postojna–Predjama in Rakov Škocjan–Ravbarkomanda.

Zaprte so še lokalne ceste Unec–Planina, Otok–Laze–Dane ter lokalne ceste od Podgore pri Ložu in Babnega Polja do Dolenjih Poljan in vse lokalne ceste na širšem območju Cerknice, Dobrova–Horjul, Preska–Studenčice, Zaklanec–Dolenja vas, Drenov Grič–Horjul, Ruše–Glažuta, Poreber, Vrhnika–Podlipa. V občini Mengeš je zaprta lokalna cesta proti Dobeni.

Deli s prijatelji