DVOJNOST

FOTO: Občinski svetnik dal VIP-vabila brezdomcem

Objavljeno 09. september 2017 16.49 | Posodobljeno 09. september 2017 16.49 | Piše: Moni Černe

Na Kranfestu dve zabavi: ena za navadne, druga za vipovce. Druge zabaval Plavi orkestar, ki gre menda Slovencem bolj v ušesa.

Vabilo na kranjsko VIP-zabavo.

KRANJ – Kranjski župan Boštjan Trilar je 21. julija organiziral VIP-zabavo s klobasami, štruklji, pitami ter brezplačno pijačo v lokalu z dolgim imenom Kavarna Khislstein 12.56 Kranj. Družba, po naših informacijah približno 200 ljudi, se je pogostila na račun davkoplačevalcev. Organizatorji so dejali, da je to »simbolična pogostitev za aktivne poganjalce razvoja v mestu«, a kateri so, koliko jih je, kako poganjajo mesto ter koliko je zabava stala davkoplačevalce, niso odgovorili. Petek, ko so najeli petično kavarno, je bil Kranj tako ali tako v znaku tridnevnega Kranfesta, toda lokalna oblast je očitno potrebovala zabavo znotraj zabave.

16.000 evrov neto so Kranjčani plačali za vipovski Plavi orkestar.

No, VIP-vabilo mestnega svetnika Zorana Stevanovića pa so dobili kranjski brezdomci, saj ta lokalni politik s fešto na račun državljanov noče imeti nič, nam je razložil: »Kot svetnik sem prejel VIP-vabilo na pojedino v sklopu kranjske noči, bil sem zgrožen. Kako se lahko v času, ko se je položaj v Kranju dotaknil dna, nekdo počuti VIP? Kdo plača, da lahko vipovci žrejo, pijejo? V Kranju sta se logika in morala izključili z aparatov, Boštjan Trilar pa je dokazal, da je najslabši župan v zgodovini Kranja; vlada brez koalicije, na skorumpiran način na funkcije nastavlja svoje prijatelje, izvedel ni enega večjega projekta, z izjemo pregrešno dragih prehodov za pešce in javnega stranišča. Največji projekt je začel in končal, ko je Kranj osramotil s prometno nesrečo v pijanem stanju, z nedostojnim vedenjem do policistov in poskusom fingiranja prometne nesreče. Vipovci, ki se odzovejo takemu vabilu, so izjemno siromašni, a ne materialno, ni siromašen tisti, ki nima, ampak tisti, ki se poceni prodaja! Zato sem vabila natisnil, jih odnesel v zavetišče brezdomcem, naj bodo še oni VIP na tuj račun.«

Plavi orkestar pred Slovenci

Na vabilu je pompozno napovedan nastop pregrešno drage bosanske skupine Plavi orkestar. Občina nam ni odgovorila, koliko je odštela za koncert, toda vemo, da je cena Sarajevčanov okoli 16.000 evrov neto, plus davek od 9,5 do 22,5 odstotka (odvisno od tega, med katerimi subjekti je sklenjena pogodba o nastopu), plus plačilo davka za nastop tujcev ODO 1 oziroma ODO 2, ki običajno znaša 15 odstotkov, ter okoli 10 odstotkov od honorarja Sazasu. Pa hotel z najmanj štirimi zvezdicami za zvezdnike in tako naprej – preprost izračun pokaže, da lahko spremljajoči stroški dosežejo ali presežejo ceno osnovnega honorarja zasedbe!

Kakovost iz Sarajeva

Iz kabineta župana sporočajo, da je sarajevski četverec »kakovosten program, s katerim so nadgradili dogajanje«. V VIP-vabilu tudi ni omenjena slovenska skupina, čeprav so naši nastopali – za kovance. Mendi Kokot, Služba za odnose z javnostjo, MOK, je sporočila: »V besedilu k povabilu na Kranfest je bil zaradi popularnosti in prepoznavnosti res naveden Plavi orkestar. Lahko se nam očita, da smo v osebni pošti morda slabše izbrali promocijski prijem, so bile pa vedno zastopane slovenske skupine. Pa še nekaj, glasba je univerzalen jezik, ki ne vpraša po narodnosti izvajalcev. Bolj poslušan je tisti ansambel, ki gre ljudem bolj v ušesa, v plesne korake. Za reveže pa lahko poskrbi le država s sistemskimi ukrepi,« še menijo v kabinetu kranjskega župana.
No, k zmanjševanju revščine z razumno porabo javnega denarja prispeva sleherna veja lokalne oblasti, nastop Plavega orkestra in takšna zabava k temu zagotovo nista pripomogla. 

Deli s prijatelji