DA TE KAP

FOTO: Občini so posodili hišo, dobili bajto, polno dreka

Objavljeno 19. september 2016 22.14 | Posodobljeno 19. september 2016 22.15 | Piše: Oste Bakal

Podleskovi so drago plačali dobroto, stanovalka jim je uničila hišo.

Dokler mu niso predali ključev, Evgen ni hodil v hišo, potem pa – šok. Foto: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Evgen Podlesek iz Gornje Radgone se je pred slabimi sedemdesetimi leti rodil v Nemčavcih pri Murski Soboti, kjer je po smrti najbližjih podedoval nekaj zemlje in starejšo hišo. Ker je niso potrebovali, so leta 1999 širokosrčno dovolili, da se v njej naseli Angela Vujec, ki ni imela doma. 
V dogovoru s takratnim direktorjem občinske uprave Mestne občine Murska Sobota Bojanom Petrijanom in vodstvom Centra za socialno delo Murska Sobota se je Podlesek odrekel najemnini, zahteval pa je, da bo po Angelinem odhodu hiša vrnjena v prvotno stanje, in to brez kakršnih koli bremen. Toda ko se je Angela konec lanskega leta izselila, ne le da hiše niso pospravili, temveč ni bilo vode, ker so popokale cevi, in elektrike, saj so jo distributerji odklopili.

Od leta 1999 do 21. decembra lani, ko se je Angela preselila v občinsko stanovanje v Murski Soboti, je nepremičnina očitno propadala, v hiši pa je ostalo pravo razdejanje s kupi človeških iztrebkov vred.

»Nikoli nismo zahtevali, da bi se gospa izselila, saj nepremičnine nismo nujno potrebovali, potem pa smo videli, zakaj so jo izselili. Občina jo je nameravala izseliti že veliko prej, a ona tega ni želela, saj je na naši domačiji lahko imela pse in mačke. Na občini smo se dogovorili, da gospa Angela ne plačuje najemnine, obenem pa tudi, da – če ne zmore ona – občina skrbi za plačevanje elektrike, vode in drugih komunalnih obveznosti ter stanje v nepremičnini ob izselitvi vrne v prvotno stanje. Občina se je prav tako zavezala, da bo urejala okolico. Nismo želeli z zanemarjeno okolico jeziti sosedov. Direktor Petrijan se je zavezal in nismo pričakovali nobenih težav,« z razočaranjem v glasu pripoveduje lastnik nepremičnine Evgen Podlesek.

»Zamislite si, kakšno nesnago je Angela imela v hiši, če je morala vanjo vstopati skozi okno! Ni bilo druge poti. Nekoč so ji prišli počistit delavci prek javnih del in prostovoljci, a to je bilo vse. Ne morem razumeti, mar odgovorni na občini in CSD niso ugotovili, kako živi?! Elektriko so ji odklopili, vode ni bilo, ker je pozimi zamrznilo in popokalo... 
Obiskali smo center za socialno delo v Murski Soboti, kjer pa so nam samo dejali, da niso imeli našega kontakta. Ker je Angela opravilno sposobna (gospa je v zgodnjih šestdesetih letih, op. p.), ji menda niso mogli nič, dejali so nam samo, da v hiši sploh ni bilo vode in elektrike. Res je ni, toda ko smo mi hišo predali, je bilo vse brezhibno. Na občini so nam dejali, da so oni gospo predali CSD Murska Sobota in da od takrat niso imeli nič z njo,« razlaga Evgen.

Marca letos so Podleskovi izvedeli (od sosedov!), da so decembra lani Angeli dodelili garsonjero v Lendavski ulici v Murski Soboti. Kljub temu je bila podnajemnica do junija še vsak dan v hiši.

Napolnila je vse kanglice

»Dokler mi niso predali ključev, nismo vstopali. V začetku julija smo šli na CSD in zahtevali, naj najpozneje do 20. julija izselijo vso njeno nesnago in hišo očistijo. Pa nam je rekla socialna delavka: 'Vi ste lastniki nepremičnine in poskrbite za to.' Dodala je le še, da bo gospo Angelo obvestila, ker je opravilno sposobna. Ničesar niso očistili, a kljub temu smo prevzeli ključe. Angela se je odpovedala vsemu, kar je bilo v hiši ali okolici, nam pa ni ostalo drugega, kot da sami čistimo njeno nesnago. S človeškimi iztrebki vred. Težko verjameš, da človek v 21. stoletju potrebo opravlja v vedra, posode. Ko je kangle napolnila, jih je zavezala s folijo in pustila. Vse to smo morali sami čistiti, skuriti in pospraviti. Poleg tega smo imeli še druge izdatke: za odvoz smeti, zaradi neplačevanja in odklopa elektrike, zaradi počene vodovodne cevi in odmašitve kanalizacije,« razočarano našteva Evgen Podlesek. Še najbolj pa ga moti, če drži, da socialne delavke sploh niso obiskovale Angele, ampak le s ceste poklicale in povprašale, ali je doma. To naj bi bilo vse, čeprav je menda socialna delavka Sabina Celcar rekla drugače. »Meni je zatrdila, da v hiši že več let ni elektrike, a so jo odklopili šele maja letos. Po mojem mnenju bi gospa Sabina to vedela, če bi bila v hiši. Še bolj me jezi gospa Rofina Bernjak z občine, ki nam je ob vsakem obisku predlagala, naj gospo Vujec tožim, ker je pustila takšno nepremičnino. Gospa Vujec ima 270 evrov pokojnine – kako naj jo potem tožim?« se sprašuje Podlesek. Odločno pa zavrača, da je njegova dolžnost vzdrževati lastno hišo, ker naj bi bilo z občino dogovorjeno, da jo bodo vrnili v prvotno stanje; Angela je bila zgolj prijateljica njegovega pokojnega brata, ne pa njegova svakinja.

Direktorica CSD Murska Sobota mag. Nataša Meolic nam je dejala, da »gospa Angela Vujec nima postavljenega skrbnika na Centru za socialno delo Murska Sobota. Angeli Vujec smo v preteklosti pomagali in omogočali socialnovarstvene storitve v sklopu pristojnosti centra za socialno delo. Center ji še naprej pomaga v okviru njenih potreb.«

Mag. Rofina Bernjak, višja svetovalka za socialno varstvo in zdravstvo Mestne občine Murska Sobota, pa je zatrdila, da so »za rešitev stanovanjske problematike gospe Angele Vujec sodelovali s centrom za socialno delo. Mestna občina je v sodelovanju s centrom, Rdečim križem in Župnijsko Karitas pri Angeli Vujec v preteklosti, ko je še stanovala v svakovi hiši v Nemčavcih, opravila čistilno akcijo, odpeljali smo dva kontejnerja smeti. S strani Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota je bila dne 21. 12. 2015 Angeli Vujec izredno dodeljena garsonjera na naslovu Lendavska ulica 37b, Murska Sobota, in sicer na priporočilo CSD Murska Sobota zaradi izjemno slabih razmer, v katerih je živela.« Bernjakova se je strinjala, da je »gospa Vujec ob izselitvi zapustila hišo neurejeno in zanemarjeno. Občina nikakor ni dolžna čistiti za fizičnimi osebami. Gospe Vujec ni odvzeta poslovna sposobnost, zato jo njen svak lahko toži, ne more pa zahtevati, da mu občina čisti hišo, ki je njegova last – čeprav smo to enkrat izjemoma storili.«

A kot rečeno in kot smo izvedeli iz zanesljivih virov: gospa z Evgenovim bratom ni bila poročena, torej ni bila njegova svakinja oziroma formalna članica družine.

Naš sogovornik je tudi ogorčen, ker so delavci Elektra Maribor namesto pri varovalkah elektriko v hiši odrezali kar na drogu. Ko smo poklicali podjetje, nam je vodja službe za odnose z javnostmi Karin Zagomilšek Cizelj podrobno razložila, da si Elektro Maribor vedno prizadeva za čim boljšo oskrbo svojih odjemalcev z električno energijo, a o konkretnem primeru zaradi varovanja osebnih podatkov ni mogla govoriti. 

Deli s prijatelji