NJAM

FOTO: Ob velikanski čokoladni lepotici so se Ljubljani cedile sline

Objavljeno 21. september 2016 20.40 | Posodobljeno 21. september 2016 20.43 | Piše: T. B., J. J.

Recept, ki je ključen za okus in barvo, hranijo v sefu družine, ki je lastnica hotela Sacher na Dunaju.

LJUBLJANA – V sklopu Dunajskih dni v Ljubljani so danes popoldne na Tromostovju sredi prestolnice Sacherjevi mojstri izdelali in razrezali največjo originalno saher torto (Original Sacher-Torte) na svetu. Gre morda za najslavnejšo slaščico na zemeljski obli sploh. »Okus Dunaja« pravijo temno rjavi saherici, ki jo je leta 1832 prvič izdelal slaščičarski vajenec Franz Sacher.

Jedle so jo tudi visokosti

Današnji recept za t. i. Original Sacher-Torte, se pravi čokoladno torto z mareličnim polnilom, je sofisticiral najstarejši Sacherjev sin Edvard, ki je kot vajenec delal v slaščičarni Demel, kjer so prvi stregli originalno saherico. Med drugim princesi Pauline von Metternich, cesarici Sisi, med drugo vojno pa tudi Hitlerjevi simpatiji Henrietti von Schirach. Leta 1876 je Edvard odprl svoj Hotel Sacher, kjer je saherica tudi danes paradna specialiteta.

Deli s prijatelji