LJUBITELJI PIVA

FOTO: Noč in dan dobrodelnega plavanja

Objavljeno 27. junij 2012 23.10 | Posodobljeno 27. junij 2012 23.10 | Piše: Boštjan Fon

Na 24-urnem plavalnem maratonu so na Jesenicah zbrali 1750 evrov.

Poslikano telo modela Katje. Foto: Boštjan Fon

JESENICE – Jeseničani so skočili v poletje s 24-urnim plavalnim maratonom, ki se je začel v petek in končal v sobotnih popoldanskih urah. Štafetno so čofotali, zraven pa zbirali sredstva za Osnovno šolo Poldeta Stražišarja s prilagojenim programom. Tam kanijo urediti terapevtsko sobo sedmih čutov za lažje korake v življenje otrok, ki potrebujejo večji košček človeške topline in pozornosti. Prijavnina: deset evrov. Če je prišla vsa družina, so vsi skupaj odrinili dvajsetaka in potem je bila ena od dveh prog v bazenu njihova. Niso merili časa niti tekmovali, pomembno je bilo le, da je bil ves čas v bazenu vsaj en plavalec.

Vsak, ki je pokazal dobro voljo in se namenil dati v dobrodelno blagajno, ki je bila večino časa pod budnim nadzorom Mateja Žnidarja, je za hvala lepa poleg rekreacije v prijetno topli vodi prejel še spominsko majico in hudo dobro kranjsko klobaso. Seveda smo tisti bolj našpičeni na plavanje raje kot čez dan šli v vodo ponoči in smo poleg zašpiljene kulinarične dobrote dobili še morsko rižoto, ki so jo organizatorji dišeče vkuhavali v urah, ko sta nad vodo družno sijala mesec in reflektor. Seveda so bile Slovenske novice poleg. Podpisani kronist kot pooblaščeni predstavnik redakcije je preplaval dva kilometra in še sto metrov povrh v eni uri, vplačal vsoto, za katero ne bo predložil naloga za povračilo stroškov, in seveda zato, da ne bi kuhar mislil, da je diletant za štedilnikom, snedel tako klobaso kot riž do zadnjega zrnca.

Dobrodelni ljubitelji laškega piva

Vajeti organizacije so v roke, tako kot že leto poprej, vzeli člani kluba ljubiteljev laškega piva Kozli 99 Jesenice. Res, tile kozli ne streljajo kozlov samo ob požirkih piva Pivovarne Laško, temveč ušpičijo vsake toliko takšno, da imajo korist otroci. Lani so prav tako s plavanjem zbrali 2200 evrov in jih namenili za letovanje otrok iz socialno šibkejših družin v letovišču Pinea v Novigradu. Kozli 99 so tako na neki način oplemenitili obletnico plavalnih maratonov na Jesenicah, ki segajo v konec sedemdesetih in začetek osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so se štafetno v vodi izmenjavali plavalci matičnega kluba, nazadnje, kot se spomnijo domorodci, so tako v bazenu zdržali kar 48 ur.

Organizatorji izkupiček namenili Osnovni šoli Poldeta Stražišarja

Letos so stopili ob bok otrokom šole, ki je kot en sam oddelek začela delovati leta 1958 na Osnovni šoli Koroška Bela, nato pa leta 1990 po dolgem gostovanju v drugih osnovnih šolah in po samostojnosti v zgradbi, ki je bila soseda smrdečih plavžev in jeklarne bivše železarne, le dobili primerne prostore za osnovnošolsko dejavnost, danes pa premorejo še oddelek delovnega usposabljanja, razvojni oddelek in delavnice v posebnih razmerah. Da se bodo otroci in strokovnjaki, ki kakovostno poskrbijo za njihove potrebe, imeli v prihodnosti še bolje, je prvi v vodo, in to oblečen, za svojih štiristo metrov skočil Marko Štojs, predsednik kluba Kozli 99 Jesenice. Prisotni so menili, da je Štojs, ker je bil oblečen, nakazal, kako hladna je voda, a ni bilo tako, saj se je za njim zvrstilo 210 plavalcev v posamični in družinski konkurenci, ki so preplavali skupno dobrih 106 kilometrov, s plačano startnino pa zbrali 1750 evrov. Denar je prevzel v. d. ravnatelja OŠ Poldeta Stražišarja Gregor Skumavc. In da ni bilo vse omejeno le na plavanje in dobrodelnost, so tudi za kibice, ki so se v lepem vremenu zbirali na Ukovi, poskrbeli s skoki z edinega desetmetrskega skakalnega stolpa, ki še stoji v Sloveniji, s koncertom, pa še poslikavo telesa, ki jo je opravila priznana mojstrica Alenka Peternel in smo jo lahko opazovali od faze ustvarjanja do končne umetnine na modelu Katji.

Presežek dobrodelnosti, zabave, predvsem pa sočutja se je zgodil na Ukovi in nadejamo se, da bodo novo dobrodelno Kozli 99 Jesenice ustrelili kaj kmalu!

 

Deli s prijatelji