LEPO

FOTO: Nikdar ni prepozno za ples

Objavljeno 14. julij 2017 18.22 | Posodobljeno 14. julij 2017 18.24 | Piše: Andrej Predin

Španska koreografinja in plesalka Mariantónia Oliver je pripravila tečaj za starejše plesalke. Prihodnje leto bodo nekatere nastopile v predstavi, ki bo premierno predstavljena na Majorki.

Plesalke so bile nad priložnostjo navdušene. Foto: Drago Videmšek

Mariantónia Oliver je španska plesalka in koreografinja, ki se je na pobudo Katje Somrak iz Plesnega teatra Ljubljana nedavno mudila v Ljubljani, kjer je v prostorih PTL vodila plesne delavnice za upokojenke. Umetnica z Majorke je svetovno priznana ustvarjalka in ustanoviteljica Organizacije, ki jo je leta 1989 ustanovila v Barceloni, leta 2000 pa preselila na otok. Organizacija je izrazito družbeno angažirana, v ruralnem okolju pripravlja festival evropskih razsežnosti ter se loteva izobraževalnih projektov. V njenem opusu je množica predstav za raznoliko občinstvo s skupnim vodilom: približati ples vsem.

V slovenskem prostoru se je prvič predstavila leta 2015, ko je v sodelovanju Plesnega teatra Ljubljana in festivala Mesto žensk v Ljubljani adaptirala svojo predstavo Las Muchas/Gospe. Gre za plesno-gledališko predstavo, v kateri veljavo znova dobijo gospe ostarele, pozabljene generacije. Je razmislek o elementih, ki nas opisujejo, in o tem, kako je pri oblikovanju lastne identitete pomembno, kako nas vidijo drugi.

Multimedijska predstava predvaja posnetke žensk iz odročne vasi na Majorki, vse so stare od 70 do 82 let, avtorica pa je k sodelovanju v živo povabila tudi slovenske upokojenke, ki so želele raziskovati svoj gibalni in osebni potencial. Takrat so v sklopu večdnevne delavnice osvajale gibalni material in v ustvarjalnem procesu pridobile orodja in znanje, ki ga je koreografinja na koncu vključila v strukturo in ustvarila novo postavitev predstave. V Gospeh se je osredotočala na življenjske zgodbe žensk, ki so mladost preživele v popolnoma drugem času. Predstava je od nastanka leta 2011 obredla že dobršen del Evrope. V dobesednem prevodu ime pomeni Mnoge, v enem od intervjujev pa je avtorica pojasnila, da je skupine žensk tako imenovala njena mati, saj so v preteklosti ženske vse počele skupaj, skupaj so preživljale prosti čas, skupaj so hodile v vas. Delovale so kot skupnost, kot enovita skupina mnogih. Ker so večinoma ostajale v zasebni sferi, so v španskih skupnostih lahko ostale močne mreže prijateljstev, sosedstva in skupnosti. Ne sme nas presenetiti vitalnost teh žensk, ki so prvič končno našle čas, ki v celoti pripada njim samim. Predstava je želela ponuditi priložnost starejšim ženskam, da izkoristijo pravico do lastne fizične podobe, da prepoznajo lepoto v tem, kar je vedno bilo lepo, ponuja priložnost, da ženske zasedejo javni prostor s pomočjo resnične podobe, da so v njem resnične protagonistke.

V zadnjem tednu junija se je, v sodelovanju med Plesnim teatrom Ljubljana in Društvom upokojencev Prule, Mariantónia Oliver znova odzvala vabilu in en teden preživela s plesalkami, starejšimi od 60 let, na plesnih delavnicah. Udeleženke, večinoma brez predznanja, so se radostno prepustile vodstvu izjemno karizmatične pedagoginje in koreografinje. Ustvarile so zavidljiv nabor raznovrstnega plesnega materiala, ki ga bodo poskušale razvijati še naprej, saj naj bi v Plesnem teatru Ljubljana poskušali nadaljevati aktivnosti za starejše.

Mariantónia Oliver za prihodnje leto pripravlja nov projekt, nadgradnjo Gospa, ki ga je poimenovala Las Muchísimas. Začel se je že januarja 2017, združeval pa naj bi udeleženke iz različnih krajev v starosti od 65 do 85 let. Gre za dolgoletno raziskovanje kolektivnega spomina žensk, ki danes pripadajo starejši generaciji. Projekt, ki bo premierno predstavljen januarja 2018 na Majorki, je zbirališče za vse te ženske, ki se že poznajo, ki že poznajo kreativni proces, razgaljanje svojih brazgotin in svoje sreče. Predstava Las Muchísimas, v kateri bodo sodelovale tudi nekatere udeleženke ljubljanskih junijskih delavnic, bo v Sloveniji na ogled predvidoma jeseni leta 2018.

Deli s prijatelji