DOBRODELNA VELIKANA

FOTO: Nesterović obiskal Bosno, Dragić pošilja tovornjake

Objavljeno 20. maj 2014 18.05 | Posodobljeno 20. maj 2014 18.05 | Piše: A. K.

Dragić in Nesterović sta bila med prvimi, ki sta Slovence pozvala, naj pomagajo žrtvam poplav. Povedala sta nam, kako sama pomagata.

Nesterović je obiskal Šamac.

LJUBLJANA – Akciji zbiranja sredstev za prizadete v poplavah v Srbiji in BiH sta se pridružila tudi slovenska športna zvezdnika Goran Dragić in Rašo Nesterović, ki sta bila okoli 12. ure osebno prisotna na mestu zbiranja v pastoralno-kulturnem centru pri pravoslavni cerkvi v Ljubljani.

Dragić s sponzorji

Dragić, ki je med prvimi pozval za pomoč prizadetim na poplavljenih območjih, je vesel odziva Slovencev. »Ljudje neutrudno delajo in pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč, in mislim, da je to nekaj najlepšega,« je povedal Dragić, ki tudi sam pomaga prek sponzorjev, s katerimi se dogovarja, da bi v čim krajšem možnem času na prizadeta območja odpeljali dva ali tri tovornjake vode. »Zato sem danes tukaj, da se z Rašem dogovoriva o tem,« dodaja.

Družina na igrišču, družina zunaj njega

Ker ima sorodnike v Bosni in Srbiji, je tudi sam prizadet, pravi. »Na srečo so jo odnesli veliko bolje kot drugi, a moji predniki kljub temu prihajajo od tam, zato sem se tudi sam udeležil te akcije,« pravi. Sodelovati z Rašem mu je v veliko veselje. »Košarkarji se poznamo med sabo. Igrali smo eden proti drugemu, igrali smo skupaj z reprezentanco, in če smo lahko na igrišču družina, moramo biti tudi zunaj njega.«

Odpeljal se je v Bosno

O akciji smo se pogovarjali tudi z Nesterovićem, ki so ga poplave zelo prizadele. »Gre za težko situacijo, ljudje so ostali brez vsega,« je povedal nekdanji košarkar, ki je ponosen na vse, ki v Sloveniji pomagajo, prav tako pa je tudi sam poprijel za delo in se odpeljal v vzhodno Bosno. »Naš tovornjak je bil prvi, ki je sploh pripeljal hrano. Ljudje so brez vode in elektrike. Najhujše je, ker pravijo, da bi bilo lahko še hujše,« je povedal Nesterović, ki ga skrbi, da se nekateri ljudje nikoli več ne bodo mogli vrniti v svoje domove.

V kraju Šamac, kjer je bil, so ceste povsem neprevozne, zato so stvari, ki so jih pripeljali iz Slovenije, raztovorili v neki dvorani, ki je po Nesterovićevih besedah od Šamca oddaljena kot Domžale od Ljubljane. Sorodnike ima v Doboju, ki je bil prav tako poplavljen, a na srečo se ni nikomur nič zgodilo. »Vprašanje je, ali bodo stvari lahko še kdaj takšne, kot so bile. Ljudje se bojijo epidemij in vsega neprijetnega, kar jih še čaka,« dodaja.

»Pomoč v tej stiski je krasen primer, da ni pomembna rasa, narodnostna ali verska pripadnost,« je še sporočil.


 

Deli s prijatelji