URA IN TEMPERATURA

FOTO: Nepremičninski mogotec grdo udaril po navadah Ljubljančanov

Objavljeno 28. julij 2017 10.23 | Posodobljeno 28. julij 2017 10.26 | Piše: Tina Horvat

Znamenita ura na ljubljanski stolpnici TR3 gre dokončno v zgodovino.

Pogled na najbolj znamenito ljubljansko uro je le še zgodovina. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Več kot 45 let je Ljubljančankam in Ljubljančanom kazala čas in temperaturo in v tem času je postala ena od najbolj praktičnih mestnih znamenitosti. Mnogo bolj kot nad stolpnicama, ki jih je na Trgu republike, ki se je takrat imenoval Trg revolucije, zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar, so bili prebivalke in prebivalci navdušeni nad prikazovalnikom časa, temperature in datuma. Tega se je s stolpnice nekdanje Iskre, danes pa TR3, videlo daleč naokoli. Po njem so se ravnale številne generacije in že takoj zjutraj vedele, kaj bo treba obleči, kako toplo je in ali je treba pohiteti.

Zelo so navezani na uro

A znamenita ljubljanska ura že več kot mesec dni ne dela več, kar je razburilo številne meščanke in meščane. Med njimi je 57-letni Tone iz Beethovnove ulice, ki je vedno zjutraj skozi okno pogledal, koliko je ura in kako se mora obleči. »Uro, predvsem pa kazalnik temperature, zelo pogrešam in bi seveda rad, da ga popravijo. Saj se je večkrat pokvarila, a vedno je trajalo samo nekaj dni, da so vse skupaj popravili, zdaj pa se to že predolgo vleče,« je z veliko obžalovanja povedal 57-letni Ljubljančan.
Tudi Ljubljančanka Marjeta, ki prebiva na bližnji Valvasorjevi ulici, močno pogreša prikazovalnik časa in temperature in je prepričana, da bi jo morali mestni veljaki obravnavati kot mestno znamenitost, ne pa samo kot napravo, ki bo romala v zgodovino. »Vsi v Ljubljani smo zelo navezani na to uro, predvsem pa na kazalnik temperature. Takoj zjutraj si pogledal tja gor in si že vedel, kakšen dan bo in kaj si boš oblekel.«
Okvara na stolpnici TR3 je razburila tudi ljubljansko četrtno skupnost Center, saj so od tam na Mestno občino Ljubljana poslali pritožbo, naj mestni veljaki razmislijo o tem, da bi uro, datum in temperaturo na TR3 obravnavali kot kulturno dediščino. »Na te informacije smo se navadili in jih pogrešamo. Rabimo jih zjutraj, pa pri hitenju po mestu. Prosimo, da poskrbite za nadaljevanje prikazovanja informacij, ki so nas malo bogatile,« so zapisali v svoji pobudi.


Ure ne bodo popravljali

A kot kaže, je priljubljena ura dokončno ugasnila, saj smo na ljubljanski občini izvedeli, da oni pri tem nimajo nič, vse je odvisno od lastnika stavbe. To pa je nihče drug kot nepremičninski mogotec Igor Lah, ki se obnove pač ne bo lotil. Vendar ne zato, ker so prikazovalniki ure, datuma in temperature tehnološko zastareli, rezervnih delov ni, energijsko pa so izjemno potratni, kot je povedal, ampak zato, ker mu je ljubljansko okrožno sodišče leta 2010 prepovedalo uporabo sosednjega, večjega zaslona na isti stolpnici TR3. »Nadomestili bi jih lahko z novimi sodobnimi displeji, a se zaradi sodbe o svetlobnem onesnaževanju za podoben displej na stolpnici TR3 tega ne bomo lotili,« so sporočili razočaranim prebivalcem središča prestolnice iz podjetja Ceeref Group, katerega lastnik je Lah.

Deli s prijatelji