ZADOLŽEN DO VRATU

FOTO: Nepremičnine Mira Senice, na katerih sedi sodišče

Objavljeno 12. marec 2017 09.21 | Posodobljeno 12. marec 2017 09.21 | Piše: Ksenija Koren

2,5 milijona evrov dolguje razvpiti ljubljanski odvetnik samo ruski Sberbanki, ob tem ima odrejeno začasno zavarovanje na več transakcijskih računih in nepremičninah.

Sodišče je prepoved odtujitve in obremenitve zaznamovalo tudi na stanovanju Seničeve hčere Maruše na Komenskega ulici. Geodetska uprava 142 kvadratov veliko stanovanje ocenjuje na 366.000 evrov. Foto Uroš Hočevar

Steklena vila, zrasla je leta 2006, čez cesto in potok Gradaščico je znamenita ljubljanska Trnovska cerkev, je zadnje desetletje burila domišljijo obiskovalcev in stanovalcev starega dela prestolnice. Blišč in razkošje je v stavbi, katere stanovalci večinoma raje živijo bolj umaknjeno življenje, večina prepoznala konec leta 2008, ko je ministrica za notranje zadeve postala takrat komaj 35-letna Katarina Kresal. Mlada ministrica privlačne in elegantne zunanjosti je poosebljala blišč in prestiž. Bogastvo in užitek. Domišljijo je burila tudi njena zasebnost, saj je v javnosti nastopala skupaj s partnerjem, petnajst let starejšim in veliko bolj razvpitim odvetnikom Mirom Senico.

Za dva milijona in pol dolga

Zgodba o blišču in luksuzu se je manj kot dve leti po njenem umiku z ministrske funkcije obrnila v gotovo precej bolj stresno zgodbo o dolgovih. Danes ima, sodeč po javno dostopnih bazah podatkov, Katarina Kresal tudi kot ustanoviteljica svojega podjetja ECRS in od lani solastnica Seničeve odvetniške pisarne stalno prebivališče prijavljeno v luksuzni zgradbi na Gradaški. Tam je njen partner Senica lastnik ogromne, po podatkih iz zemljiške knjige kar 364 kvadratnih metrov velike nepremičnine, v kateri so 253 kvadratnih metrov uporabne površine stanovanja, 57 kvadratov terase in tri parkirna mesta v garaži. A to stanovanje v peti etaži, katerega vrednost geodetska uprava ocenjuje na vrtoglavih 576.000 evrov, je obremenjeno s še večjim dolgom oziroma hipoteko. Njegov edini lastnik, uradno je vpisan kot Mirko, ne Miro Senica, je leta 2010, ko je bila njegova partnerica Kresalova še ministrica, na stanovanje vpisal kar 2,5 milijona evrov hipoteke avstrijski Volksbank, ki jo je prevzela ruska Sberbanka. Že prej, leta 2008, kot kaže zemljiška knjiga, je Senica stanovanje zastavil za 3 milijone evrov posojila pri mariborski Probanki, ki pa ga je do leta 2011 poplačal.

Že leta 2008 je Senica stanovanje zastavil za 3 milijone evrov posojila pri mariborski Probanki, ki pa ga je do leta 2011 poplačal

Blokirani transakcijski računi

Miro Senica in njegova hči Maruša Senica imata po informacijah predsednika Okrožnega sodišča v Celju Matevža Žuglja od 4. aprila 2013 odrejeno začasno zavarovanje na več transakcijskih računih in nepremičninah. Po neuradnih informacijah gre za tri bančne račune in štiri nepremičnine, poleg luksuzne nepremičnine, kjer sta prijavljena s Kresalovo, še tri druga stanovanja v središču Ljubljane, v poslopjih na Metelkovi (tudi s tem stanovanjem je zavarovana hipoteka do banke, ki je vpisana na trnovski nepremičnini), v Komenskega ulici in na Poljanskem nasipu, ki jih predstavljamo v galeriji. Maruša Senica je, sodeč po zemljiškoknjižnem izpisku, na stanovanje na Komenskega ulici 27. marca 2013 vpisala 320.000 evrov hipotekarnega dolga do Delavske hranilnice, nekaj dni pozneje, 8. aprila, pa je zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve na stanovanje vpisalo Okrožno sodišče v Celju.

V petek bi se namreč morale pred sodnico Mojco Turinek na sodišču, ki mu predseduje Žugelj, na predobravnavnem naroku v zadevi Delamaris poleg Senice zglasiti še tri ženske, razvpita propadla gradbenica Hilda Tovšak, dolgoletna tajnica v Seničevi pisarni Olga Zaviršek in Blanka Muster, ki je bila zaposlena kot tajnica v podjetju brata Kresalove, Gregorja, opravljala pa je tudi funkcijo direktorice kmetije Bužekijan. Obtoženi so zlorabe položaja in pranja denarja. Seničeva hči Maruša, pojasnjuje predsednik Žugelj, »ni obtoženka, ampak domnevna prejemnica premoženjske koristi«. Pri obtoženih naj bi poniknilo 1,4 milijona evrov, Mustrovi pa naj bi jih plačal Vegrad za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica. Leta 2013 so v tem primeru potekale hišne preiskave, Senica, osumljen napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, pa je ob vložitvi obtožnice dejal, da s poslom ni bilo nič narobe in da Vegrad ni bil oškodovan. Ocenil je, da je bil posel za Vegrad zelo donosen. Na petkov predobravnavni narok Tovšakove ni bilo, a je krivdo priznala, Zavirškova se bo izrekla prihodnji teden, Senica in Musterjeva pa krivde nista priznala. 

Deli s prijatelji