BEGUNSKI VAL

FOTO: Nelegalno čez mejo v Slovenijo 1100 beguncev

Objavljeno 19. september 2015 09.13 | Posodobljeno 19. september 2015 09.13 | Piše: STA, A. L.

Na hrvaški strani manjšega mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi, kjer je v petek obtičalo večje število prebežnikov, so policisti zoper enega protestnika, ki je v skupini z drugimi poskušal prebiti kordon, uporabili plinski razpršilec.

LJUBLJANA – Policija je pri nezakonitem prehodu državne meje na območju policijske postaje Brežice v petek do polnoči prijela približno 1100 tujcev, do zjutraj pa še 35. V posameznih primerih so jih popisali v brežiškem sprejemnem centru, nekatere pa so odpeljali v druge centre po državi. V Rigoncah, kjer se je včeraj nabralo več sto prebežnikov, je mirno.

Predstavnica Policijske uprave (PU) Novo mesto Alenka Drenik je povedala, da popis oziroma registracija prijetih tujcev še poteka.

Na hrvaški strani manjšega mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi, kjer je v petek obtičalo večje število prebežnikov, so zoper enega protestnika, ki je v skupini z drugimi poskušal prebiti policijski kordon, uporabili plinski razpršilec. Tam vztraja še približno 40 prebežnikov.

119 jih čaka na vrnitev na Hrvaško

Policisti domnevajo, da so drugi verjetno prenočili kje v bližini meje na hrvaški strani. Več sto tujcev pa se je nabralo na hrvaški strani mednarodnega mejnega prehoda Obrežje.

V brežiškem sprejemnem centru je bilo zjutraj 119 prebežnikov, ki čakajo na postopek vračanja.

Drugega posebnega dogajanja ponoči ni bilo, posebnosti ni bilo niti na zeleni meji, ki jo predvsem ob pomoči termovizije policija po lastni oceni dobro obvladuje. Promet na dolenjski avtocesti je bil zaradi ljudi, ki so hodili po cesti in ob njej, pri priključku Obrežje proti tamkajšnjemu mejnemu prehodu kratek čas oviran, avtocestni promet pa policisti sproti prilagajo varnostnim razmeram.

Po podatkih policije ostaja mednarodni železniški promet na mejnem prehodu Dobova danes do predvidoma 18. ure zaprt.

Poskušal prebiti kordon

Na novomeški PU so zgodaj zjutraj pojasnili posredovanje s plinskim razpršilcem, ki so ga v petek zvečer uporabili zoper posameznika na mejnem prehodu Rigonce.

Kot so zapisali, je eden izmed policistov uporabil plinski razpršilec zoper protestnika, ki je v skupini z drugimi protestniki poskušal prebiti policijski kordon. Skupina je stopnjevala nasilje nad policisti in vanje metala palice ter plastenke. Posamezni protestniki so z vso silo policiste odrivali in nasilje usmerili v enega izmed njih, zato je ta zoper enega nasilnega protestnika uporabil plinski razpršilec.

Na novomeški PU pojasnjujejo, da uporabo prisilnih sredstev ureja pravilnik, ki natančno opredeljuje, kdaj sme policist uporabiti tovrstno prisilno sredstvo. Po podatkih policistov ob uporabi prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan. Plinskega razpršilca pa nikakor niso uporabili proti skupini oseb ali tujcev, ampak zoper posameznika, ki je kršil javni red in mir.

Deli s prijatelji