POGREB

FOTO: Neca Falk v solzah zapela Kajetanu Koviču v slovo

Objavljeno 11. november 2014 16.27 | Posodobljeno 11. november 2014 16.38 | Piše: S. U.

Na ljubljanskih Žalah so se svojci, prijatelji in znanci še zadnjič poslovili od pesnika in pisatelja Kajetana Koviča.

Ciril Zlobec je žaloval za svojim prijateljem.

LJUBLJANA – Na ljubljanskih Žalah so se svojci, prijatelji in znanci danes še zadnjič poslovili od pesnika in pisatelja Kajetana Koviča, ki je po dolgi bolezni v 84. letu starosti umrl v petek. Javnost je prvič opozoril nase leta 1953, ko je skupaj s Cirilom Zlobcem, z Janezom Menartom in s Tonetom Pavčkom objavil pesniško zbirko Pesmi štirih. Mnogi pa se ga spomnijo po Mačku Muriju in plišastem medvedku Pikiju Jakobu.

Ni bilo zvezdniško slovo

Ciril Zlobec, edini še živeči od četverice, se je z govorom na pogrebu poslovil od prijatelja: »Ne gre za tako veliko slovo kot pri današnjih zvezdnikih. Naj se ga spominjajo tisti, ki so v njegovih delih našli smisel.« Zlobec meni, da bodo Kovičeva literarna dela živela večno, razen če se svetu zgodi katastrofa. Ivo Svetina se je poklonil v imenu Društva slovenskih pisateljev, simbolično pa, je dejal, je bil Kovič učitelj vseh njih ter da jih je s svojimi zgodbami vedno znova vračal v otroštvo. Poudaril je, da je smrt temen dogodek, a združuje tiste, ki so ločeni.

Z ganljivo Kovičevo Belo pravljico pa se je od literata poslovila Neca Falk. Ravno ona je namreč uglasbila Kovičevo najbolj znano delo, Mačka Murija.

Še pomnite?

Deli s prijatelji