POZOR

FOTO: Nateg s 75-odstotnim prihrankom električne energije

Objavljeno 06. november 2013 20.15 | Posodobljeno 06. november 2013 20.15 | Piše: T. L.

Ne nasedajte oglasnim sporočilom za prihranek pri računih za elektriko, saj boste kvečjemu potrošili več, opozarjajo na tržnem inšpektoratu in ZPS.

LJUBLJANA – V zadnjih dneh so splet (znova) preplavile »ponudbe, ki jih sploh v času krize ne smete spregledati«, češ da z njihovo pomočjo prihranite zajeten kupček evrov. Na udaru so znova naprave, za katere domnevni strokovnjaki trdijo, da z njihovo pomočjo zmanjšate porabo električne energije.

Tržni inšpektorat: Ne nasedajte lažnim navedbam

Zadnja v vrsti naprav je Energy Saver Pro, ki se agresivno oglašuje v Sloveniji in s pomočjo katere naj bi prihranili do 75 odstotkov električne energije v gospodinjstvih. Tako sporočajo na facebooku, pa tudi na samostojni spletni strani www.energysaver-pro.com/slv. Na republiškem tržnem inšpektoratu potrošnike opozarjajo, naj ne nasedajo navedbam v oglasu, saj da so neresnične.

»Navedbe v oglasih so neresnične, saj s to napravo, ki jo vtaknemo v vtičnico (pri tem je treba opozoriti, da je ni mogoče vtakniti v vtičnico šuko – izdelana je za navadno vtičnico), prihranka zanesljivo ni mogoče doseči. Gre namreč za tako imenovano kompenzacijsko napravo, ki izboljšuje le delavnost toka (cos fi), nikakor pa ne zmanjšuje porabe delovne energije,« opozarjajo na tržnem inšpektoratu.

Kot pojasnjujejo, gospodinjstva po izstavljenih računih elektrodistribucije plačujejo le porabljeno delovno energijo, saj so za gospodinjski odjem vgrajeni na odjemnih mestih le števci porabe delovne energije, nikjer v gospodinjstvih v Sloveniji ni števcev jalove energije. Potrošnikom svetujejo, da oglaševalskemu sporočilu ne nasedajo, saj z njo zanesljivo ne bodo prihranili, ampak kvečjemu potrošili dodaten denar.

Ste »promocijskih« 38 evrov že odšteli? Zahtevajte svoj denar

Če ste napravo že kupili, imate potrošniki skladno z določili člena 43. č zakona o varstvu potrošnikov možnost odstopiti od pogodbe v roku 14 dni od prejema blaga, ne da bi bilo ob tem treba navesti razlog za odločitev. »Pri tem pa se morate zavedati, da naprava prihaja iz Bolgarije, zato previdnost pri vračanju blaga naj ne bo odveč, saj lahko ostanete tako brez denarja kot brez naprave. V primeru kakršnih koli težav glede vračila izdelka in vračila kupnine se lahko obrnete za pomoč na Evropski potrošniški center (www.epc.si),« še svetujejo na tržnem inšpektoratu.

In koliko vas lahko varčevanje z napravo Energy Saver Pro stane? Ker imajo očitno vsak dan promocijo, je cena »ugodnih« 38 evrov. Običajna cena je, tako vas prepričujejo ponudniki, precej višja (69 evrov), kar po njihovi logiki pomeni, da ste že ob nakupu naprave privarčevali 31 evrov ... 

Ne varčujete z energijo, ampak trošite več!

O izdelku smo se pozanimali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer pa omenjenega izdelka ne komentirajo, saj ga niso testirali. So pa podoben izdelek pod imenom G-ner-g saver, ki naj bi po zatrjevanju ponudnikov potrošnikom prihranil nekaj denarja, testirali pred dvema letoma. Redna cena je približno 40 evrov, ker pa očitno prodaja ne teče tako gladko, kot bi si ponudniki želeli, je mogoče na spletu najti številne še »ugodnejše ponudbe«.


Porabili boste več električne energije

Informativni izračun: 0,58 W (delovna moč naprave) x 24 (ur dnevno) x 365 (dni v letu) = 5080,8 Wh = 5 kWh na leto.

Preizkus v neodvisni instituciji, akreditirani za tovrstna opravila, je pokazal, da priključitev naprave G-ner-g saver pri nas ni smiselna, sporočajo z ZPS. Naprava ima vgrajeno elektronsko vezje za napajanje dveh zelenih LED-diod in kondenzator s kapacitivnostjo 12 μF in napetostjo 450 V. Vgrajeni kondenzator kompenzira jalovo moč induktivnih porabnikov in tako izboljšuje fazni zamik med napetostjo in tokom. V Sloveniji dobavitelji električne energije zaračunavajo le dobavljeno delovno energijo, kar pomeni, da z uporabo te naprave gospodinjstva nič ne privarčujejo. Še več: naprava ves čas, ko je priključena, troši energijo (0,58 W delovne moči).

Nakup nesmiselne naprave G-ner-g saver zato pri ZPS odsvetujejo. 

Deli s prijatelji