POSLEDICE ŽLEDA

FOTO: »Narava je resnično lahko neizprosna«

Objavljeno 04. februar 2014 16.30 | Posodobljeno 04. februar 2014 18.29 | Piše: Ma. F.

Hoja po Rožniku, Grajskem griču, Golovcu in Šmarni gori je zaradi lomljenja dreves smrtno nevarna.

Koseze, Ljubljana.

LOKOVEC, LJUBLJANA – »V Lokovcu danes ponovno pada dež, za ponoči pa napovedujejo novo hudo uro, zato ne vemo, kaj bo,« je dogajanje opisal bralec Tomaž, ki meni, da se trud električarjev za zdaj še ni izplačal, saj elektrika neprestano izpada, zato si pomagajo z agregatom. »Gorenji Lokovec je še vedno odrezan od sveta, do ujetih naj bi se skušali prebiti s helikopterjem, ker so že četrti dan brez elektrike,« je še dodal.

Bralka Tina pa nam je posredovala fotografije iz ljubljanske stanovanjske soseske Koseze, kjer so pri odstranjevanju posledic žleda na pomoč priskočili tudi gasilci.

Za 430.000 evrov škode

Na območju Ljubljane je zaradi snega in leda uničenih okoli 1500 dreves, podrlo pa se jih je okoli 300, je za STA povedal vodja mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik. Po njegovih besedah je škode za okoli 310.000 evrov, škode v parkovnih gozdovih pa še za okoli 120.000 evrov.

Po prvih ocenah je v parkovnih gozdovih uničenih približno 30 odstotkov gozda. Sanacijo bodo začeli takoj, ko bodo razmere to dopuščale, dela pa bodo trajala najmanj tri mesece, je na novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića pojasnil Polutnik.

Po Polutnikovih besedah je sicer največ škode na drevesih nastalo na območju Most, Viča, Šiške in v središču mesta. Ob tem je občane pozval, naj ne hodijo v gozdove in v bližino gozdnega roba. Hoja po Rožniku, Grajskem griču, Golovcu in Šmarni gori je lahko smrtno nevarna zaradi lomljenja dreves, je opozoril.

Deli s prijatelji