VISOKA KAZEN

FOTO: Napaka: Policistoma ponudila prostitutki

Objavljeno 01. marec 2017 09.52 | Posodobljeno 01. marec 2017 09.42 | Piše: Aleš Andlovič

Tožilec predlagal več kot 47 let zapora, a vseh očitkov mu ni uspelo dokazati. Rudolfu Goričanu pet let, Eleni Marian štiri in Boštjanu Bajiču tri leta ječe.

Zvodnica, stara 19 let, je v Ljubljani posredovala pri zvodništvu treh sovrstnic (fotografija je simbolična).

MARIBOR – Po dolgem tehtanju, saj si je predsednica senata Barbara Nerat vzela tri dni časa, so na mariborskem okrožnem sodišču izrekli kazni Rudolfu Goričanu iz Gornje Radgone, Romunki Eleni Marian, Boštjanu Bajiču iz Murske Sobote in še drugi romunski državljanki Viorici Iona Ciurar. Tožilec Jože Levašič je v zaključni besedi za četverico, ki naj bi se ukvarjala s trgovino z ljudmi in prostitucijo, predlagal astronomsko visoke kazni. Skupaj je tožilec s specializiranega državnega tožilstva četverico želel za zapahe poslati za 47 let in tri mesece. A sodnica Barbara Nerat je prvoobtoženega Rudolfa Goričana in Eleno Marian oprostila kar desetih kaznivih dejanj trgovanja z ljudmi, Boštjana Bajiča treh in Viorico Iona Ciurar enega. To je vplivalo na odmero kazni. Sodišče je Rudolfu Goričanu izreklo pet let zapora, njegovi pajdašinji Eleni Marian pa prisodilo leto dni ječe manj. Boštjan Bašič bo za zapahe moral za tri leta, Romunke Viorice Iona Ciurar pa se je sodišče »usmililo« s polletno kaznijo hišnega zapora. Vsi štirje bodo morali plačati 7500 evrov stranske kazni, a jim bodo po odločitvi sodišča odvzeli tudi 73.000 evrov premoženjske koristi, ki so si jo pridobili s kaznivimi dejanji.

»Nismo mogli spregledati, da so bila dekleta v Romuniji novačena. Da ste jim bodisi sami ali prek kolegov pomagali prispeti v Slovenijo, kjer so bile nastanjene. Drži pa, da je šlo pri velikem številu žensk za znanke, prijateljice in sorodnice, predvsem iz družine Elene Marian. Ženske resda niso bile zaprte, niso bile tipične žrtve trgovine, a je šlo za znake kaznivega dejanja, kot so zapisani v kazenskem zakoniku,« je v obrazložitvi sodbe med drugim razlagala sodnica.

Tožilstvo je četverici očitalo, da je od konca leta 2009 do junija 2013 iz Romunije pripeljala okoli 30 mladih žensk pod pretvezo, da bodo v Sloveniji dobile dobro plačano službo. A so ženskam zamolčali, da bodo morale delati kot prostitutke. Mlada dekleta so v deželi na sončni strani Alp zaposlili kot osebe brez poklica, natakarice ali plesalke, po prepričanju tožilstva pa so se morale tudi prostituirati v radgonskih nočnih lokalih Črna dama in Biser. Intimne užitke so bile primorane ponujati po ceni med 60 in 100 evri na uro, osumljeni pa naj bi jim bili od zaslužka pobrali več kot polovico. Po mnenju tožilca Jožeta Levašiča je to eden večjih slovenskih primerov organizirane trgovine z ljudmi.

Zadeva je odjeknila v javnosti, ko sta Goričan in Bajič dve dekleti ponudila (eno za 1000, drugo za 2000 evrov) tajnima policijskima delavcema. Sledile so aretacija in vrsta hišnih preiskav. Obramba je poskušala dokaz zrušiti, češ da sta tajna policijska delavca, ki sta delala pod krinko, izzivala kaznivo dejanje, kar je nedopustno. Policista pod krinko naj bi Goričanu in Bajiču ponujala denar in pritiskala nanju, še preden je sodišče izdalo odredbo za prikrite preiskovalne ukrepe. 

Deli s prijatelji