DIVJE SMETIŠČE

FOTO: Namesto morja gledajo svinjarijo

Objavljeno 02. julij 2017 16.48 | Posodobljeno 02. julij 2017 16.48 | Piše: Moni Černe

Prebivalca Kampolina moti tudi smrad divjega smetišča nad Lucijo. Občina Piran na tem naslovu ne vidi nobenih smeti.

Med smetmi se najdejo tudi tulci streliva. Foto: Moni Černe

PORTOROŽ – Na enem najprestižnejših delov Obale, v zaselku Kampolin nad Lucijo, kjer je prečudovit pogled na marino Portorož in celoten zaliv vse do hrvaške obale, je lučaj od dovozne poti na naslovu Kampolin 57 zrasla obsežna deponija.

Solastnika spornega zemljišča sta primorski odvetnik Niko Varezič in Martina Mehrmann Schmidt. Slednja živi v tujini in ima v Sloveniji bore malo opravkov, pravnik Varezič, ki je nekoč živel v hiši nasproti smetišča, v svoji nepremičnini že dolgo ne živi več.

Triinsedemdesetletni upokojenec Blažo Ždrnja, ki živi le streljaj od smetišča, na katerem vidimo okenske okvirje, polomljene mize in stole, posodo, straniščno školjko, umivalnike, lestev, tulce streliva, uporabljene injekcijske igle, na njem razpada celo poginula mačka, je obupan: »Zemljišče je že dolgo zapuščeno, po dveh ali treh letih so pred meseci očistili razraščeno rastlinje, smeti pa so ostale. O problemu divje deponije sem obvestil pristojno občino Piran, a na tem naslovu odlagališča ne vidi,« pokaže z roko proti kupu, ki ga zlepa ne moreš spregledati.

Sedeli smo na terasi, pili kavo, ko je mimo stekla velika podgana.

Podgana na kavi

Z nami podeli spomin na nedaven nepovabljeni obisk: »Sedeli smo na terasi v prvem nadstropju hiše, pili kavo, ko je po njej naenkrat stekla velika podgana. Od kod se je vzela, ne vem. Miši, kače, mrhovinarji, ki se hranijo z ostanki poginulih živali, ki jih z deponije nihče ne odstrani, v lovu za hrano zaidejo v hišo, jedo živila, moko in drugo, kar jim pride pod zob. Zemljišče je kmetijsko, obstaja možnost okužbe zemlje, podtalnice, a občina predpisov ne jemlje resno, prepričan sem, da je to zato, ker ima odvetnik Varezič mnogo uporabnih poznanstev.«

»Na zemljišču so stvari mojega prijatelja, ki je zaprl gostinski lokal in me prosil, ali jih lahko shrani v Kampolinu. Prepričan sem, da jih bo tudi odpeljal,« je Varezič pojasnil za Novice.

Na vprašanje, kaj na njegovem zemljišču počnejo igle, tulci in drugo, pojasni, da ne ve, ker ga ni tam. "Sicer imam z gospodom, ki me je prijavil, mnogo težav, srečali smo se tudi že na sodišču," pojasni in doda, da ne vidi nič spornega, "saj je zemljišče gradbeno, ne pa zemljiško".

Pozidano kmetijsko zemljišče?

Po podatkih geodetske uprave je parcela kmetijsko zemljišče, razdeljeno na dva dela, od tega je parcela 1 po dejanski rabi kmetijsko zemljišče, parcela 2 pa tudi je kmetijsko zemljišče v izmeri 299 m2, pozidana na 240 m2 površine.

O kateri pozidavi govori zemljiška knjiga, ni povsem jasno, na parceli je poleg smeti videti pet metrov dolg in približno dva metra širok zabojnik, pozidave nobene. Zakon o kmetijskih zemljiščih (ZKZ) je v tem delu jasen, 7. člen pravi: "Lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča mora obdelovati kmetijsko zemljišče kot dober gospodar; preprečevati zaraščanje kmetijskih zemljišč; uporabljati zemljiščem in kraju primerne metode kmetovanja za preprečevanje zbitosti tal, erozije in onesnaženja ter zagotavljanje trajne rodovitnosti zemljišč." 

Na navedenem naslovu ni divjega odlagališča

"Na podlagi prijave smo 3. maja 2017 opravili ogled divjega odlagališča na naslovu Kampolin 57. Ugotovljeno je bilo, da na navedenem naslovu ni nobenega divjega odlagališča kakor tudi niso bile ugotovljene nobene druge kršitve veljavnih občinskih predpisov, " je v odgovoru Ždrnji zapisal vodja skupne uprave medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Piran in Ankaran Ivan Koljesnikov.

 

 



 

Deli s prijatelji