MORALE SO JU ZAKLATI

FOTO: Namesto divjih je lovec pihnil 3 domače prašiče

Objavljeno 18. december 2017 17.13 | Posodobljeno 18. december 2017 17.13 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Enega je ubil, naložil v avto in odpeljal, dva sta bila tako ranjena, da so ju morali zaklati. Oškodovani so Resnikovi iz Mrčnih sel, policija naj bi že zaslišala lastnika belega golfa.

Milena Resnik v domačem hlevu z mangulicami Fotografije: Nada Černič Cvetanovski

SENOVO – Lovci Lovskih družin (LD) Veliki Kamen pri Koprivnici in Senovo so imeli 29. oktobra tradicionalno skupno jago na Ravnem Logu pod Bohorjem. Na lovu, ki je zdaj odprt za malo in visoko divjad, se je zbralo okrog 60 jagrov iz obeh lovskih družin.

"Jaga ni bila kaj prida uspešna," je povedal predsednik LD Veliki Kamen Mirko Kunšek, ki na lovu ni sodeloval. Je pa omenil, da več ko je jagrov na lovu, slabši je izplen. Po končani jagi so se lovci dobili v lovskem domu na pikniku.

Je bil prav slab ulov kriv, da je eden od lovcev po odhodu s piknika, ura je bila 14.45, pod domačijo Staneta Resnika z Mrčnih sel 45 streljal na Resnikove prašiče, imenovane mangulice, ki se pasejo v ogradi skupaj s kravami?

Občasno se zmuznejo pod žico pastirja in odidejo na gozdni rob ob pašniku. Tako je bilo tudi tokrat. Vseh šest mangulic, gre za križanca med panonskim, madžarskim in divjim prašičem, ki je kosmat kot ovca in je lahko vso zimo v obori, je družno pobegnilo iz obore in v gozdu iskalo preostanke kostanja in želoda.
Gospodinja Milena Resnik, skupaj z možem upravljata pet hektarjev domačih obdelovalnih površin, 20 jih imata še v najemu, je bila ravno na poti na spodnjo parcelo, ko je zaslišala zaporedno streljanje. Potem je videla, da njihovi prašiči bežijo proti domu. Zapeljala se je po cesti, da bi videla, ali je kje kakšen avto in v njem strelec, a ga ni opazila.

A nekateri so videli belega golfa dvojko, ki se je peljal v tisti smeri in se menda nekam prikril. Policisti, ki so prišli na kraj dogajanja, so menda lastnika golfa, za katerega predsednik lovcev z Velikega Kamna pravi, da ni iz njihove družine, obiskali na domu in zaslišali. Dejanje naj bi zanikal, policija pa o tem molči. Dejstvo je, da je ena od ustreljenih mangulic pristala v prtljažniku nekega avtomobila in izginila neznano kam. Druga dva prašiča, ki sta bila le obstreljena – kot kaže, je jager kar povprek užgal po prašičih, sta se vrnila domov k Resnikovim.

"Eden je bil zelo hudo ranjen, skoraj mu je nogo odbilo, in smo ga morali takoj zaklati," je povedal Stanko Resnik, ki na domačiji letos prvič redi to pasmo prašičev. Nabavili so tudi svinjo, tako da so se ti pujsi skotili doma, svinja pa bo kmalu znova skotila. Drugega prašiča so morali zaklati naslednji dan in odpada je bilo zaradi strelnih ran veliko.

Slabovidni jager?

Stanko noče nikogar obtoževati, o lovcih z Velikega Kamna ima lepo mnenje. Mu je pa žal, da je ostal brez treh prašičev, ki jih je hotel spitati. Mangulice, ki so jih podobno kot krškopoljca že skoraj iztrebili, namreč potrebujejo dve leti, da dosežejo klavno težo. Že zlasti letos je to velika izguba, ko je bilo leto tako sušno, da so morali vso krmo kupovati. Zaradi lapornate zemlje je bila škoda po suši stoodstotna. "Če bi bilo državi mar za kmete, bi nam takoj, ko smo prijavili škodo, pomagali, tako kot zdaj pomagajo ljudem, ki jim je veter naredil škodo," je nejevoljen Stanko.

Eden je bil zelo hudo ranjen, skoraj mu je nogo odbilo, in smo ga morali takoj zaklati.

"Upam, da so policisti dobro opravili preiskavo, da so pregledali orožje in preverili, ali je bil izstreljen kakšen strel iz njegove puške, na jagi ali pozneje," je jasen predsednik Kunšek. Ni mu jasno, zakaj bi jager streljal na domače prašiče, če ima ima vsak dan možnost oditi na lov. "Ali gre za objestnost ali je v sporu z Resnikovimi, težko verjamem, da gre za pohlep, čeprav se da tako meso dobro spraviti v promet," razmišlja predsednik. Dodaja, da taka dejanja, še zlasti zato, ker nikoli niso do konca raziskana in zaradi njih še nihče ni bil kaznovan, mečejo slabo luč na vse lovce. In omeni primer, ko je nekdo pred hišo streljal na ovco in jo nato pripeljal domov: "Krajani so videli registrsko številko avtomobila, a primer ni bil raziskan, saj je bil avto kupljen na lizing, lizinška hiša pa menda ne izdaja podatkov o svojih kupcih."

 

Predsednik pojasnjuje, da je ponoči večkrat slišati streljanje, najdena je obstreljena divjad, prijavijo policiji, pa nič. "Potem me sprašujejo, kdo je bil. Kaj jaz vem, kaj lovci in krivolovci počnejo ponoči," je slabe volje predsednik, ki pravi, da bi najraje vrgel puško v koruzo, in to dobesedno. Po njegovem mnenju je gonja proti lovcem prevelika, saj jih preganjajo že, če stopijo na kakšen zasebni travnik.

Nekateri so jagra, ki je ustrelil tri Resnikove prasce, vzeli v bran, češ da je mogoče domače prašiče zamenjal za divje. Če je tako, je res močno slaboviden in sploh ne bi smel upravljati puške. Medtem se krajani muzajo in namigujejo, da bo mangulica, ki je zdaj prav popularna zaradi kakovostnega mesa in slanine, njeno meso pa je tudi precej dražje, morda končala na krožnikih kakšne okoliške gostilne. Nada Černič Cvetanovski

Mangulice, okusne in trpežne

Mangulice, ki so jih podobno kot krškopoljca že skoraj iztrebili, potrebujejo dve leti, da dosežejo klavno težo. Ta vrsta prašiča je priljubljena zaradi kakovostnega mesa in slanine. Gre za križanca med panonskim, madžarskim in divjim prašičem, ki je kosmat kot ovca in je lahko vso zimo v obori.





 

 

Deli s prijatelji