KJE SO MEJE

FOTO: Na zaslišanje zaradi objave fotografij šefov Sove?

Objavljeno 21. maj 2014 17.09 | Posodobljeno 21. maj 2014 17.27 | Piše: S. N.

Zaradi članka o kadrovskih menjavah na Sovi in fotografij s piknika Požarju grozijo tri leta zapora.

Nekdaj so se izogibali sovam, ker so verjeli, da je ptica v resnici čarovnica, ki si je nadela podobo te ptice.

LJUBLJANA – Potem ko so se aprila lani na spletnem portalu Požareport znašle fotografije novoimenovanih šefov Sove, ki se zabavajo na enem od piknikov, je avtor članka Bojan Požar prejel vabilo na zaslišanje na specializirano državno tožilstvo, saj je tožilstvo zoper njega začelo kazenski pregon, ker naj bi bil z objavo članka zagrešil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ki jim je tajnost določila Sova. Požarju grozi do treh let zapora.

Poleg fotografij visokih uslužbencev Sove, med njimi tudi novega direktorja Sove Staneta Štembergerja in njegovega namestnika Stojana Jereba, so bile v članku na portalu opisane nekatere kadrovske menjave znotraj Sove oziroma ljudje, ki jih je na Sovo po imenovanju marca lani pripeljal Štemberger.

Sporne fotografije ali vsebina?

Kje in zakaj naj bi šlo za objavo tajnih podatkov, avtorju članka ni jasno. Ali je sporna vsebina članka ali objava fotografij s piknika ali prva javno objavljena fotografija pred dobrim letom imenovanega prvega človeka Sove, iz vabila na zaslišanje ni jasno. Na portalu Požareport ob tem opozarjajo, da so bile fotografije (dozdajšnjih) direktorjev Sove in drugih vodilnih uslužbencev agencije praviloma vedno dostopne širši javnosti.

Fotografij Štembergerja v arhivu nimamo, si pa poglejmo fotogalerijo šefov, ki so v zadnjem desetletju vodili Sovo. 

Deli s prijatelji