SMO PRIPRAVLJENI?

FOTO: Na naši južni meji do konca dneva 3000 beguncev?!

Objavljeno 16. september 2015 15.01 | Posodobljeno 16. september 2015 15.01 | Piše: Mo. S.

Slovenska policija in notranje ministrstvo zagotavljata, da so pripravljeni na različne scenarije in da stvari redno spremljajo ter jim prilagajajo svoje aktivnosti.

Današnje dogajanje na Hrvaškem.

LJUBLJANA, ZAGREB – Val beguncev se pomika proti Sloveniji, na naši južni meji pa se utegnejo pojaviti že v roku dveh ali treh ur, so nam neuradno sporočili hrvaški novinarski kolegi. Na Hrvaškem naj bi jih bilo že približno 500, do konca dneva pa naj bi jih do meje s Slovenijo utegnilo priti kar 3000.

K njim iz Srbije vstopajo zlasti na mejnem prehodu Tovarnik, hrvaške oblasti pa jih s tamkajšnje policijske postaje premeščajo v zbirne centre v Sisku in Kutini.

Policija: Razlika je le v tem, da jih bo zdaj več

Čeprav slovenske oblasti že dlje časa zatrjujejo, da so na prebežnike pripravljene, pa se v javnosti zdi, da konkretnih ukrepov (še) ni. Za konkretna pojasnila smo se obrnili na Generalno policijsko upravo (GPU), kjer nam je tiskovna predstavnica Vesna Drole pojasnila, da dogajanje spremljajo in so pripravljeni na to, da bodo zavarovali interese naših državljanov oziroma zagotovili varnost v naši državi. Policija bo na meji opravljala normalne postopke, torej ugotavljala identiteto in namen vstopa tujcev v državo. »Delo policije je rutinsko, svoje naloge bomo še naprej opravljali tako kot doslej. Razlika je le v tem, da se jih zdaj napoveduje več,« pravi Droletova.


Cerar: Pripravljeni smo

Da je Slovenija pripravljena na prihod beguncev in ustrezno medresorsko usklajena, je danes ob obisku vlade v Pomurju potrdil tudi premier Miro Cerar

 
  

Sicer že dlje časa poostreno nadzirajo nekatera območja in redno spremljajo dogajanje, pri tem pa sodelujejo tudi z avstrijskimi in hrvaškimi organi. »Spremljamo razmere in ukrepe prilagajamo aktualnemu dogajanju. /.../ MNZ bo na podlagi ocene tveganj po potrebi predlagal vladi ustrezne ukrepe, ki bodo na primeren način odgovarjali na prej omenjena tveganja. Vlada in MNZ bosta poskrbela za normalno delovanje države, državljanov in varnost,« zagotavljajo pri policiji.

Ministrstvo: Razmere se spreminjajo iz ure v uro

Obrnili smo se tudi na ministrstvo za notranje zadeve, kjer pravijo, da seveda vse spremljajo. Vedo, da tujci prihajajo, ampak v službi za odnose z javnostjo čakajo še na pristojne za kakršne koli dodatne informacije.

Na vprašanje, ali bodo na pomoč poklicali vojsko, pa odgovarjajo, da ta trenutek (še) ne, se pa razmere spreminjajo iz ure v uro, tako da je težko reči, kaj bo. O vpoklicu vojske sicer odloča vlada, oblasti pa so, tako trdijo na ministrstvu, pripravljeni na najrazličnejše scenarije.

Madžarska jim je zaprla pot

Begunci so se usmerili proti Sloveniji, potem ko je Madžarska zaprla mejo s Srbijo. Madžarski prostovoljci so jim delili letake z zemljevidi,image kjer so označene poti in celo vozni red vlaka, ki iz Beograda pelje v Avstrijo. Tujci so se tako preusmerili proti Hrvaški in naprej v Slovenijo do tako imenovanih obljubljenih dežel.

Deli s prijatelji