KARNEVALSKA TRADICIJA

FOTO: Na Blejski otok po novem s podmornico

Objavljeno 27. februar 2017 08.41 | Posodobljeno 27. februar 2017 08.41 | Piše: Janez Kuhar

Gorenjski biser je obiskal gost iz Zanimive Amerike z ženo naših korenin. Sprejel ju je sam blejski župan Janez Fajfar, na čelu povorke pa je bil osel.

Na častni tribuni visoki gost iz Zanimivih držav Amerike in župan Bleda Janez Fajfar. Foto: Janez Kuhar

BLED – Pustna sobota je na Bledu minila v znamenju tako velike pustne povorke, kakršne v tem kraju ne pomnijo že dolgo let. Trideset pustnih skupin se je predstavilo v povorki skozi Staro jedro Grad, mimo Slaščičarne Zima in hotela Jelovice do Jezerske Promenade. Na njenem čelu je bil čisto pravi osel iz sosednje občine Gorje.

Del povorke je bil posvečen visokemu gostu iz Zanimivih držav Amerike, ki je Bled obiskal s prvo damo slovenskih korenin. Njuni vlogi sta več kot odlično odigrala amaterski igralec Iztok Šorli in pevka Manca Špik. Na prizorišče predstavitve skupin na Jezerski promenadi sta se pripeljala v devetmetrski ameriški limuzini, svečano pa ju je sprejel blejski župan Janez Fajfar.

Godbo Gorje in mažoretke iz MTK Kranj je v povorki ločeval le mehiški zid. Predstavilo se je veliko domačih društev in klubov, nekateri pa so do Bleda imeli kar dolgo pot. Orači, koranti in pokači so denimo na Bled prispeli iz Podlehnika. Iz občine Hoče - Slivnica so se več tisoč obiskovalcem predstavili stebri slovenske kulture z zelo izvirno in zanimivo skupinsko masko, ki so jo sestavljali pomembni možje iz slovenske zgodovine. Iz Zagorja so na Bled pripeljali svoj Bled in povabili Blejce, da v Zagorje pripeljejo njihov Bled, če to le zmorejo.

Omeniti velja še vsem nekoč znano in priljubljeno smučišče Zatrnik, ki se je tokrat na pustni način spustilo prav do Bleda. Podjetnik Stane Marenk, ki je na Zatrniku v letošnji zimi poskrbel za zagon otroške vlečnice poleg gostišča pr' Jagru, je s traktorjem pripeljal smučarje, ki so na prikolici demonstrirali vožnjo z novo vlečnico v navkreber. Jadralci so se pritoževali nad občinskimi odloki, Arnolda Riklija so predstavljali blejski folkloristi, opaziti pa je bilo celo novo prevozno sredstvo za na otok. »Selani in Ribnani« so namreč poskrbeli za prvo blejsko podmornico. Za red in disciplino sta poskrbela miličnika na hoduljah iz teatra Cizamo.

Kot moderatorja na blejski pustni povorki sta za vezano besedo poskrbela cirkuški direktor Niko Rakovec in Mojca Krajnc. Kreaktiv je v pustni sprevod poslal hoduljarja v narodnih nošah, Medgeneracijski center Bled pa je prevzel nadzor kot mestni redarji. Zala Struna iz Ljubljane je bila prav poseben klovn – vozila je cirkuško monokolo in zraven igrala harmoniko. Manjkali niso niti cigani, smučarski navijači, pustna pošta, zelo domiseln vlak smrti pa še mnogo drugih je bilo.

Bled je imel bogato karnevalsko tradicijo s povorkami po blejskih ulicah tudi med letoma 1973 in 1978, sklepni del karnevala pa se je dogajal pred Hotelom Park, običajno si ga je ogledalo 40.000 ljudi. Zadnjih nekaj let se Turizem Bled in Občina Bled trudita povrniti bogato pustno dogajanje v naš slovenski biser.

Neverjeten obisk, čudovito vreme in iz leta v leto bogatejši program so upravičeno narisali nasmeh na obraz tudi županu Fajfarju, glavnemu organizatorju, podžupanu Toniju Mežanu ter Maji Lakota in Jaku Ažmanu iz Turizma Bled. Po povorki se je pustno rajanje nadaljevalo v trgovskem centru z Janjo in Janom iz Gledališča Smejček ter blejsko Melanijo, Manco Špik.

Deli s prijatelji