ŽE PORAVNANO?

FOTO: Na Bledu deložirali zasebno lekarnarko

Objavljeno 18. marec 2017 10.22 | Posodobljeno 18. marec 2017 10.24 | Piše: Špela Ankele

Vodja lekarne Marta Poljanšek Zupan je zatrdila, da je vse že zdavnaj poravnano.

Marta Poljanšek Zupan se je s sodnim izvršiteljem neuspešno pogajala celo uro. Foto: Špela Ankele

BLED – »Na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča vas pozivam, da vzamete vse svoje predmete in zapustite prostore,« je ta teden, z mirnim glasom, sodni izvršitelj govoril vodji lekarne, ki že deset let deluje v Trgovskem centru Bled. V pritličju tega centra, domačini mu rečejo Gadafi, so besede sodnega izvršitelja po pričakovanju naletele na odpor. V glasu vodje lekarne Marte Poljanšek Zupan se je žalost mešala z nemočjo in razočaranjem: »Ljudje iz pisarn nam krojijo življenje in udrihajo po takih, kot sem jaz – drugačnih in sposobnih. Ne morem iti od tod, ker ne prevzemam odgovornosti za zdravstvene težave ljudi, ki lahko samo v moji lekarni prevzamejo zdravila.« Njene besede je prekinjal jok.

Kako uro je trajalo pregovarjanje med sodnim izvršiteljem in vodjo lekarne, ki jo je čakala deložacija. Sodni izvršitelj je večkrat ponovil: »Sledim sklepu sodišča. In ta sklep je pravnomočen.« Večkrat mu je vodja lekarne Marta Poljanšek Zupan vztrajno ponavljala: »Na sklep sodišča sem napisala ugovor. Nikakršnega odgovora nisem dobila.«

Minute so tekle, vmes je postregla še zadnjim strankam. Nekoliko pozneje se je že začela menjava ključavnice na vhodnih vratih in kmalu so ostala zaklenjena. Po burni razpravi in ob dejstvu, da Marta Poljanšek Zupan sama ni mogla kar tako izprazniti lekarniških prostorov, v katerih je ostalo zaklenjenih za več tisoč evrov zdravil, je sodni izvršitelj odločil, da se vrnejo konec meseca.

In zakaj deložacija lekarne, ki že vrsto let deluje v pritličju blejskega nakupovalnega centra? Malo po odhodu sodnega izvršitelja je Marta Poljanšek Zupan pojasnila: »Zgodba, ki stoji za tem, je zapletena in tesno povezana z mojim osebnim življenjem, dolgom, lastninjenjem Lipa, bankami in hišo. Vse skupaj je zapleteno in okoli mene se je razpletla hobotnica, katere lovk se ne morem rešiti.« Kot je bilo še razbrati iz njenih besed, ki so bile malo po poskusu deložacije po pričakovanju polne čustev, je podjetju, ki je lastnik prostorov, v preteklosti res dolgovala tri najemnine, a je sogovornica poudarila: »A to je že zdavnaj poravnano. Zdaj gre samo še za obračunavanje z mano v času, ko sem ranljiva.«

Odločitev je dokončna

Po odgovore na vprašanje, zakaj je od tega tedna zaprta zasebna lekarna na Bledu, smo se obrnili tudi na okrajno sodišče v Radovljici. Predsednica tega Mojca Mlakar je pojasnila, da vodijo izvršilni postopek zaradi izpraznitve in izročitve nepremičnine. Kot je zapisala, je upnik, torej lastnik lekarniških prostorov, vložil predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova. Po odločitvi sodišča bi lastnica lekarne v osmih dneh morala poravnati plačilni nalog, a tega ni storila.

»Plačilnega naloga ni izpodbijala, zato je ta 3. novembra 2016 postal pravnomočen. Ker dolžnica ni ravnala v skladu z naloženim in poslovnega prostora prostovoljno ni izpraznila, je upnik podal predlog za prisilno izvršitev dolžnici naložene obveznosti,« je pojasnila predsednica radovljiškega sodišča.

Dodala je, da so sredi lanskega decembra vodji lekarne izročili izvršbo. »Dolžnica niti sklepa o izvršbi ni izpodbijala in tako je postal pravnomočen, sodišče pa je o pravnomočnosti obvestilo izvršitelja Denisa Paternosta iz Kamnika, ki je bil določen za opravo neposrednih dejanj izvršbe. Glede na to, da je sklep o izvršbi postal pravnomočen, dolžnica pa prostora ni prostovoljno izpraznila, je bila izvršiteljeva dolžnost razpisati in opraviti deložacijo.«

Mlakarjeva je še pojasnila, da so pozneje, torej konec januarja, prejeli ugovor, ki ga je dolžnica naslovila na lastnika lekarniških prostorov, zatem pa je sodni izvršitelj sodišču posredoval še dopolnilo ugovora, ki ga je prav tako napisala vodja lekarne.

»Na vprašanje, koliko denarja dolguje dolžnica oziroma ali je dolg že poplačala, ne moremo odgovoriti, saj se izvršba ne vodi zaradi izterjave denarne obveznosti (neplačanih najemnin). Kot že zapisano, se izvršba vodi na podlagi pravnomočnega izvršilnega naslova, ki dolžnici nalaga izpraznitev poslovnega prostora, ta pa je očitno posledica razdora najemne pogodbe zaradi nerednega plačevanja najemnin,« je še zapisala predsednica radovljiškega sodišča in dodala, da je sklep o izvršbi pravnomočen. »Odločitev o deložaciji je dokončna in le upnik je tisti, ki bi predlog za deložacijo umaknil, če bi se dolžnici uspelo z njim dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju,« še pravi Mojca Mlakar, predsednica Okrajnega sodišča Radovljica. 

Deli s prijatelji