BOGATAŠKA PLOVILA

FOTO: Morske palače naših tajkunov

Objavljeno 03. september 2012 14.54 | Posodobljeno 02. september 2012 21.44 | Piše: Maja Kepic

Lovše je lastnik najdražje zasebne jahte pri nas, vredne okoli šest milijonov evrov.

Anito lahko najamete za 70.000 evrov na teden (foto: Edmiston).

LJUBLJANA – Slovenija tone v vse globljo finančno krizo, kar se kaže tudi v vse večjih socialnih razlikah med prebivalci, po zgledu manj razvitih držav je med nami nekaj bogatih posameznikov in vse več revežev, srednji sloj počasi, a vztrajno izginja. A daleč od vsakdanjih težav malega človeka so tisti Slovenci, ki so lahko tudi dobršen del letošnjega poletja, ki se počasi izteka, preživeli na svojih luksuznih jahtah.

Lovše ima tri lepotice

Tomaž Lovše, generalni direktor Diners Cluba Slovenije in nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije, znan predvsem po številnih sporih z našo najboljšo smučarko Tino Maze, je – vsaj uradno – lastnik najbolj prestižne jahte pri nas. V lasti ima več plovil; največja med njimi je 34 metrov dolga jahta Leopard. »Kakšna je resnična vrednost jahte, ne vem, saj je ne mislim prodati,« trdi Lovše, poznavalci pa ocenjujejo, da bi zanjo dobil okoli šest milijonov evrov. Lovše naj bi na jahti preživel približno mesec dni na leto ter še nekaj podaljšanih koncev tedna. Na svoji morski palači pa je pred časom menda gostil tudi nekdanjo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal in njenega partnerja, znanega odvetnika Mira Senico.

Lovše ima v lasti še najmanj dve plovili; 17 metrov dolgo jadrnico Grand Soleil, vredno okoli 750.000 evrov, in barko Anita, ki jo daje v najem. Barko, ki je registrirana v Monaku, poganjajo trije motorji (s skupno močjo 7200 konj), s pomočjo katerih lahko doseže hitrost do 45 vozlov oziroma 83 kilometrov na uro. Anito lahko najamete prek podjetja Edmiston, za en teden na njej pa je treba odšteti 70.000 evrov. Zaradi recesije je vrednost plovila, tako pravijo poznavalci, sicer drastično padla, zdaj naj bi bila vredna »le« okoli štiri milijone evrov.

Le Joc je v Sloveniji

Po vrednosti plovil bi Lovšeta utegnila prehiteti Matjaž Gantar, predsednik upravnega odbora KD Group, in Damjan Janković, direktor Electe in sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a uradnih podatkov o tem ni. Gantarjeva jahta naj bi bila privezana na Floridi, v pristanišču v Fort Lauderdalu. Več podatkov o njej ne dajejo, saj naj bi bila to, kot so razložili na upravi KD Group, osebna zadeva Matjaža Gantarja. Damjan Janković pa naj bi imel v lasti 25 metrov dolgo jahto Pershing 80, vredno okoli tri milijone evrov. Kot pravijo različni viri, naj bi bila tudi ta registrirana v tujini, kupil pa jo je menda prek neke družbe, ki je dobavljala mesne izdelke za Mercator. Damjan Janković je nakup Pershinga sicer zanikal.

Precej pozornosti javnosti je vzbudila tudi jahta Boruta Miklavčiča, nekdanjega ministra za zdravje, ki je marca 2010 odstopil zaradi zdravstvenih težav. Le nekaj mesecev kasneje so ga naključni fotografi ujeli na hrvaškem otoku Vis, ko je užival na svoji jahti Princess 42. »V vlogi skiperja, tako je vsaj videti, se odlično počuti,« je ob fotografijah zapisal paparac. Na podobni, a nekoliko daljši jahti Princess 72 pa menda uživa tudi nekdanja desna roka Boruta Pahorja Simona Dimic, jahta naj bila sicer v lasti njenega partnerja Romana Horvata.

Eden redkih slovenskih bogatašev, ki ima jahto registrirano v Sloveniji, je znani podjetnik Joc Pečečnik. V lasti ima 24-metrsko jahto Drugi dom. Ob nedavnem predlogu vlade, da bodo uvedli poseben davek na luksuzna plovila, je Pečečnik povedal: »Sem malo razočaran, ker smo tisti, ki doma plačujemo davke, tako še dodatno kaznovani. V kolikor bo prišlo do nekega nekorektnega obiranja, bomo barko dali tja, kjer država ne bo nič dobila.« V Sloveniji je sicer registriranih 78 plovil, daljših od petnajst metrov.

Največje na svetu

Ruski bogataš Roman Abramovič je lastnik največje zasebne jahte na svetu. V lasti sicer nima le enega plovila, njegove so kar tri ogromne lepotice. Najdražja, Pelorus, je 40-letnega milijarderja stala 90 milijonov evrov. V dnevnem prostoru na steni visi ena izmed Picassovih umetnin, ves prostor pa je zastekljen v steklo swarovski. Takoj za njim je soustanovitelj Microsofta Paul Allen, nekdanji spremljevalec nekdanje ameriške teniške igralke iz Novega Sada Monike Seleš. Za jahto s sedmimi palubami je odštel okoli 56 milijonov evrov, na njej pa sta kar dve pristajališči za helikopterje. Na ladji lahko naenkrat prebiva 260 ljudi. Eno najrazkošnejših jaht na svetu si lasti predstavnica nežnejšega spola Ivana Trump, druga žena ameriškega finančnega mogotca Donalda Trumpa. Njena jahta je opremljena z razkošnimi kopalnicami iz najdražjega marmorja, usnjenimi sedežnimi garniturami, džakuzijem na odprti palubi in velikim prostorom za prirejanje zabav.

Deli s prijatelji