POKRIVALO DVIGAJO NA VRH

FOTO: Mogočni minaret ljubljanske džamije kmalu »pod streho«

Objavljeno 20. april 2016 19.13 | Posodobljeno 20. april 2016 19.34 | Piše: S. N.

Minaret bo, ko bo končan, segal 40 metrov visoko, kolikor tudi dopušča prostorski načrt občine.

20. april 2016.

LJUBLJANA – Septembra 2013 so simbolično položili temeljni kamen na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico za Bežigradom za gradnjo islamskega kulturnega centra s prvo džamijo v Sloveniji, danes pa je že mogoče videti obrise centra, ki je vse bližje svoji končni podobi. Videti je več spremnih stavb, v večji meri je zrasel že tudi minaret, na vrh katerega se bo mogoče povzpeti po 140 stopnicah. Bralec Rok nam je prav danes poslal fotografijo, s katere je razvidno, da stožec, ki sodi na vrh minareta (po prvotni zasnovi konica sicer ni bila mišljena, temveč je bil vrh odsekan), že prestavljajo z žerjavom.

Minaret bo, ko bo končan, segal 40 metrov visoko, kolikor tudi dopušča prostorski načrt občine.

image

image
a:1:{s:11:"description";s:25:"Nova džamija v Ljubljani";}

Takšna naj bi bila končna podoba centra, le da bo vrh minareta zašiljen. Foto: Biro Bevk Perović

Sicer pa je osnova centra kocka, ki bo visoka 24 metrov, znotraj nje pa bo kupola. Obiskovalci bodo v kleti lahko parkirali, na voljo bodo imeli knjižnico, umivalnico, telovadnico, restavracijo, izobraževalno središče ...

Gradnja centra bo po izračunih, ki so bili javnosti predstavljeni ob začetku gradnje, stala skoraj 23 milijona evrov (11,5 milijona ja zagotovil Katar), dobra dva milijona pa naj bi stala še notranja oprema.

Za komentar o poteku gradnje smo skušali priklicati Nevzeta Porića iz Islamske skupnosti v Sloveniji, ki pa smo ga zmotili na poti v tujino. Prosil je, naj se slišimo po praznikih.

Deli s prijatelji