LJUBLJANSKA DŽAMIJA

FOTO: Minaret je pod streho

Objavljeno 20. maj 2016 12.40 | Posodobljeno 20. maj 2016 12.43 | Piše: Mo. S.

Stolp je zrasel do končne višine.

Konica je postavljena.

LJUBLJANA – Ljubljanski islamski versko-kulturni center pridno raste, od danes naprej pa ima na minaretu tudi konico. Minaret je skupaj s stožčasto betonsko konico zdaj visok že 40 metrov.

Konico so pred tedni sicer že pripeljali na krajimage, vendar je takrat niso namestili, temveč obljubili, da bodo to storili v drugi polovici maja. In res, danes je stolp zrasel do končne višine.

Izzivi pri gradnji so veliki

Mufti Nedžad Grabus je pred dnevi ob obisku gradbišča napovedal, da bi lahko center odprli jeseni 2017. Kot je dejal v sredo, ko si je gradbišče ogledal v spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovega zagrebškega kolega Milana Bandića, bi lahko prve molitve v mošeji opravili jeseni prihodnje leto. Center so sicer nameravali odpreti nekaj mesecev prej, a so »izzivi pri gradnji veliki«.

V grobem so zdaj dokončani umivalnica, izobraževalni, upravni in stanovanjski objekt ter vsi podzemni deli, kjer bodo parkirišča, telovadnica in restavracija. Največji izziv projekta je mošeja z jekleno konstrukcijo in s stekleno fasado, njena končna višina bo 24 metrov. Gradnja centra bo po izračunih stala skoraj 23 milijonov evrov, dobra dva milijona naj bi stala še notranja oprema.

Deli s prijatelji