Z MLADIČEMA

FOTO: Medvedka se umika vročini

Objavljeno 06. avgust 2017 13.45 | Posodobljeno 06. avgust 2017 13.45 | Piše: Gordana Stojiljković

Medveda na tem območju do zdaj še niso zaznali.

Jože Vahtar, starešina LD Mengeš Foto: Marko Feist

MENGEŠ – »Včeraj zjutraj sem jo srečal!« je na facebooku ob objavi informacije, da so na območju Dobenega in Rašice v nedeljo opazili medvedko z mladičema, zapisal Igor Pavlovič iz Mengša. Iskali smo ga na domu, a ga ni bilo. Kot je povedal za POP TV, ga je medvedka presenetila med pohajanjem po gozdu, ob pogledu nanjo pa je otrpnil in se le počasi zadenjsko umikal, dokler ni ugotovila, da ni nevarnosti, in odšla. Ravnal je pravilno, ugotavlja starešina Lovske družine Mengeš Jože Vahtar.

Vest o medvedki se je bliskovito razširila. Kot nam je pojasnil župan Mengša Franc Jerič, so »prek medijskih kanalov poučili prebivalstvo z navodili, kako ravnati, če srečamo medvedko. Na poti pri gradu Jable in Mengeškem bajerju smo postavili opozorilni tabli, saj s teh točk največ ljudi gre na Dobeno in Rašico.« Tudi sam presenečen dodaja, da se »niti najstarejši prebivalci ne spomnijo, da bi tod okoli hodili medvedi«.

Najhujši so psi

»Kar poznam zgodovino Lovske družine Mengeš, torej nekih 70 let, tu ni bilo nobenih medvedov,« potrdi tudi Vahtar, ki to, da je medvedka z mladičkoma zatavala na to območje, pripisuje dejstvu, da so divje živali kot begunci – ker ni hrane, iščejo nov življenjski prostor in zapuščajo svoja stalna bivališča. »Opažamo, da se tudi divji prašiči in gamsi ne obnašajo običajno, saj smo jih že srečali v dolini. A vse to je posledica tudi ravnanja ljudi, saj ti ne hodijo po ustaljenih gozdnih poteh in v običajnem času, temveč tudi zvečer, po možnosti s psom, ki ga spustijo po gmajni, s čimer motijo divjad, zato obstaja večja možnost konfliktne situacije. Človek se namreč lahko umakne, tudi medved ga običajno pusti pri miru, pes pa podivja. Neki red enostavno mora biti, zato jaz vso zadevo jemljem kot blagoslov,« dodaja Vahtar.

Edina možnost, kamor bi se lahko medvedka z mladičkoma umaknila, je sever Rašice oziroma vas Selo, meni. »Tam je močvara in v tej vročini bi vsaka mati tam zadrževala svoje mladiče,« je prepričan. Medved ima velik delokrog, na dan se lahko premakne tudi do 60 kilometrov, pojasnjuje, medvedka pa je zaradi mladičev počasnejša, prehodi kvečjemu pet do deset kilometrov. »To je edini izhod, od koder bo verjetno iskala pot na jug,« dodaja. »Zdaj si ne upam v gozd, sicer pa greva z možem na sprehod vsako nedeljo,« pojasni prebivalka Loke pri Mengšu. In medtem ko večina lokalnega prebivalstva upošteva opozorila, mlada kolesarja brezbrižno švigneta mimo gradu Jable po makadamski poti v gozd. »Nič me ne skrbi!« na vprašanje, ali se ne bojita, da bi na poti srečala medvedko, odvrne eden od fantov. »Mene nič ne skrbi. Tamle zadaj pri koruzi so že večkrat opazili tudi divje svinje, sama jih nisem videla, pa pač greš in opraviš svoje,« pravi tudi Marinka Zupan iz Loke pri Mengšu. 

 

Deli s prijatelji