HEKTOLITER NA DAN

FOTO: Medicinska sestra ne bo žejna

Objavljeno 03. avgust 2017 10.42 | Posodobljeno 03. avgust 2017 10.42 | Piše: Jaroslav Jankovič

Sto litrov Daninih osvežilnih pijač smo odpeljali na Rako k mladi mamici Petri Gorenc.

Petra Gorenc se je našega prihoda razveselila. Foto: Jaroslav Jankovič

RAKA – Tokrat je hektoliter Daninih osvežilnih pijač šel na Dolenjsko, na Rako k 27-letni diplomirani medicinski sestri Petri Gorenc, ki dneve preživlja doma z dvomesečno hčerkico Vito.
Ko smo zapeljali na dvorišče domačije, se nam je široko nasmejala. »No, pa je nekaj tudi za nas.«

Priznava, da je najzvestejši bralec Slovenskih novic oče Peter, nato jih prelista mama Marija: »Zelo rada rešujem križanke in si krajšam čas s prebiranjem.« Najraje ima ženske teme: »Pa to, kaj se dogaja bogatim.«

Pred tremi leti je že imela srečo in na neki nagradni igri zadela plato piva. »Poslali so ga s po pošti in kar malo nerodno mi je bilo, ko je kurir pripeljal na dvorišče,« se smeje spominja Petra.

Mati Marija prebere recepte in vrtne nasvete: »Tudi pri Slovenskih novicah smo imeli srečo. Zadeli smo Terno, enkrat smo dobili majico, drugič pa zobno pasto.« Starši so v pokoju in si krajšajo čas z vinogradom, ki je v teh krajih tradicija. Doma pa imajo nekaj kokoši in psa.

Medtem ko si je Peter prislužil pokojnino v Tovarni celuloze Krško, je bila Marija čistilka, Petra pa čaka na svojo priložnost zaposlitve. Medicinske sestre so namreč iskane, a težje je dobiti delo za nedoločen čas. Ta trenutek se vseskozi posveča hčerkici: »Če me sprašujete po hobiju, je to trenutno vozičkanje naokrog po vasi.« Marija si zlasti pozimi krajša čas s pletenjem in šivanjem, rada kuha, od spomladi do jeseni pa veliko časa posveti rožam. Hektoliter Daninih pijač smo znosili v spodnji prostor, kjer ga bodo shranili na hladno. »Kar prav bo prišlo, vročina pritiska,« se nam je za konec še enkrat nasmejala Petra.

Deli s prijatelji