SHOD SOOČENJA

FOTO: Med protestniki tudi psi in svinje

Objavljeno 17. januar 2014 18.25 | Posodobljeno 17. januar 2014 19.25 | Piše: STA, Mo. S.

Na shodu so med drugim opozarjali na problematiko sistemske korupcije, brezposelnost in razmere v zdravstvu.

LJUBLJANA – V centru prestolnice je v organizaciji vstajniškega gibanja Kričač potekalo tako imenovani shod soočenja. Na Prešernovem trgu, kjer so z govori, vzkliki in transparenti znova opozorili na pomanjkljiv boj proti korupciji ter se zavzeli za ureditev zaposlovanja in za spremembe v zdravstvu, se je zbralo okoli 200 protestnikov. Shod, ki se je končal pred poslopjem DZ, je minil mirno. 

Protestniki so se nato preselili pred parlament. Tam so žvižgali in skandirali Ne bomo plačali vaše krize, Vsi na ulice, Ulice so naše, Dol s korupcijo in podobno. Udeleženci so med drugim s seboj prinesli zastavo s stisnjeno pestjo, slovensko trobojnico z rdečo zvezdo in transparente.

Med napisi so bili tudi Slovenec leta: Erik Brecelj, Oblast človeku, ne kapitalu, Konec lastne ekonomije in bančništva = konec Slovenije, Vladajoča elita = mafijska združba, Korupcija moja dežela in drugi. Tudi tokrat so bile med udeleženci maske svinje.

Razlogi: revščina, brezposelnost in težak položaj mladih

Pred shodom sta koordinator gibanja Kričač Peter Petrovčič in predstavnik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl pojasnila zahteve, povezane s shodom. Kot je dejal Petrovčič, bodo na shodu vlado Alenke Bratušek opozorili na perečo problematiko. Vladi so postavili rok za uresničitev zahtev, in sicer 31. marec, v nasprotnem primeru pa bodo v skladu z manifestom vseslovenske ljudske vstaje decembra 2012 zahtevali odstop vlade in razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Med udeleženci shoda sta bila tudi mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik zunajparlamentarne stranke Trs Matjaž Hanžek.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo pa se je Kričaču na tokratnem shodu pridružilo zgolj iz enega razloga: ker v Sloveniji skoraj vsak četrti živi na robu revščine, ker imamo več kot 130.000 brezposelnih in več kot 73 odstotkov mladih, ki delajo prek avtorskih in podjemnih pogodb, študentskega dela oz. kot samostojni podjetniki. Slovenija je namreč ena od treh držav članic EU, ki nima načrta reševanja brezposelnosti med mladimi, kljub temu da vlada že eno leto govori o programu Jamstva za mlade, je dejal Funkl. 

Podpora protikorupcijski komisiji

Poziv k udeležbi na shodu so objavili na facebooku. Kot so zapisali, bodo opozorili na problematiko sistemske korupcije, obenem pa izrazili podporo predlaganim ukrepom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Prav tako bodo pozvali k podpori zahtevam Iniciative zdravnikov, ki naj bi pomenile »obračun s korupcijo v zdravstvenem sistemu« in začetek reforme javnega zdravstvenega sistema. Zavzeli se bodo tudi za sistemsko ureditev trga dela v Sloveniji. 

Deli s prijatelji