SPREMENJENA

FOTO: Mati, ki naj bi do smrti mučila Arino (2), ni več v priporu

Objavljeno 18. julij 2016 10.04 | Posodobljeno 18. julij 2016 10.04 | Piše: Moni Černe

Alibabićeva naj bi se spremenila, še preden je zaradi Jakupija zapustila Arininega očeta.

Nekdanja begunjska graščina, kjer je zdaj zaprta Sanda Alibabić. Foto: Moni Černe

JESENICE – Sanda Alibabić, ženska, ki je dala in, kakor kaže, s pomočjo svojega ljubimca Mirzana Jakupija tudi vzela življenje svoji dveletni hčerkici Arini Kardašević iz Slovenskega Javornika na Jesenicah, ni več v priporu. Baje so jo nevarno sebi in drugim ter neuravnovešeno iz pripora prepeljali na zaprti oddelek begunjske psihiatrične bolnišnice.

Pod budnimi očmi

V nekdanji begunjski graščini je v sobi sama, in sicer na oddelku za intenzivno terapijo v pritličju. Od glavnega vhoda v psihiatrično bolnišnico desno je najprej polodprti oddelek, tega pa od zaprtega in vedno zaklenjenega ločujejo samo vrata, kjer je Alibabićeva pod budnimi očmi osebja bolnišnice; na oddelku sta vedno dva medicinska tehnika.

Zaprti oddelek je majhen, pomožne postelje večkrat postavijo kar na hodnik. Obsega tako imenovano sobo za intenzivno terapijo (tri postelje, od katerih je sredinska edina oblazinjena in namenjena pomiritvi, uporabniki pa so po potrebi na njej tudi privezani) in še običajno sobo, ki sprejme štiri paciente. Vsepovsod so vrata zastekljena, da so pacienti lahko pod popolnim nadzorom. Imajo dnevni prostor s televizorjem (ta je zavarovan s pleksi steklom), dvema kavčema, v prostoru so tudi družabne igre, kot je človek ne jezi se, knjige, pribor za risanje, osebje pa jih ima tudi tam nenehno na očeh.

Zjutraj ob osmi uri ima Alibabićeva telovadbo, zajtrk, kavico, terapevtka pa uporabnikom prebere aktualni izvod dnevnega časopisa. Nato je na vrsti pogovor o dnevnem razporedu, čemur sledi prosti čas oziroma dnevne dejavnosti po navodilih osebja, pacienti pa so ves čas v pižamah. Mimogrede, tudi pozimi uporabniki zaprtega oddelka hodijo na sprehod (največ do ene ure na dan) oblečeni v pižamo in haljo, saj bund ali podobnega ne smejo obleči zaradi prepoznavnosti zaprtih pacientov, sama halja pa je mešanica žive bordo rdeče in vijolične barve. Iz halje vzamejo pas, zapenja pa se, spet zaradi varnosti, samo na gumbe. Alibabićeva na psihiatriji dobi zajtrk, kosilo in večerjo, malice pa ne, prejmejo jo samo sladkorni bolniki. Poleg terapije prejema močna psihoaktivna zdravila.

Nove podrobnosti

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi se Sanda spremenila že prej. Dve leti preden je zaradi Jakupija zapustila 46-letnega Arininega očeta Senada Kardaševića, je menda že imela hude duševne težave. Skupaj sta bila 19 let; razšla sta se pred pol leta, a to ni bila več ženska, kakršno so poznali prijatelji in družina, pravijo naši viri. Razlog naj ne bi bilo pretirano uživanje alkohola, poživil ali zdravil; samo ona je vedela, kaj se ji dogaja, a o svojih občutkih ni govorila z nikomer.

Najbližji pripovedujejo nove podrobnosti o tem, kako ji je Jakupi natvezil zgodbo o tem, kako premožen da je, o prestižnem avtu, ki da ga ima, o vsotah, o katerih je Alibabićeva prej le brala. A resnica je bila drugačna: mala Arina je umirala v hudem pomanjkanju, podhranjena, v stanovanju, kjer so jim odklopili tudi elektriko. Približno 14 dni pred smrtjo je ni videl niti lastni oče: do nje ni mogel, saj mu je Sanda natvezila, da je drobcena, vsega 11 kilogramov težka Arina v varstvu, sosedom, ki je prav tako niso videli, pa je govorila, da je na obisku pri očetu.

Epilog tragedije, ki je pretresla Slovenijo, poznamo. Deklica je v ljubljanski bolnišnici umrla 4. julija zaradi hudih telesnih poškodb. V prerani grobek so grozljivo mučeno Arino, na kateri so ugašali tudi cigarete, položili štiri dni pozneje.

 

Deli s prijatelji