STRUKOVCI

FOTO: Manj kot 200 duš, a več kot 100 gasilcev

Objavljeno 31. maj 2016 20.28 | Posodobljeno 31. maj 2016 20.30 | Piše: Oste Bakal

Člani enega najstarejših gasilskih društev so pripravili nočno gasilsko tekmovanje.

Za postrežbo gostov in tekmovalcev so skrbeli mladi gasilci in domačini iz Strukovcev. Foto: Oste Bakal

STRUKOVCI – Najstarejše prostovoljno gasilsko društvo v občini Puconci in bližnjem okolišu je eno najstarejših v Pomurju sploh. PGD Strukovci, ki uspešno deluje že 126 let, je konec tedna na nogometnem igrišču v Strukovcih pripravilo drugo nočno gasilsko tekmovanje. Tekmovanja, ki je pritegnilo na stotine obiskovalcev, željnih druženja in zabave, se je udeležilo 22 gasilskih ekip, od Lendave pa vse do Pohorja.

Šlo je namreč za eno največjih tovrstnih dogodkov, ki je bilo tudi izjemno konkurenčno, saj je sodelovalo najmanj šest ekip, ki so se uvrstile na državno prvenstvo. Tekmovalo je 19 ekip članov in tri ekipe članic, pomerili pa so se v vaji z motorno brizgalno in metom torbice v začrtan krog. Pri članih so slavili gasilci PGD Šratovci (lani je bilo, denimo, najboljše PGD Korovci), pri članicah pa so uspeh iz lanskega leta ponovile tekmovalke PGD Bodonci in že drugič zapovrstjo osvojile prehodni pokal organizatorja.

Tekmovanje se je lahko začelo šele po uradnem postroju, dvigu gasilske zastave, odigrani domači himni ter pozdravnih nagovorih predsednika PGD Strukovci Saša Pavlinjeka ter poveljnika Gasilske zveze Puconci Franca Barbariča.

Najboljši v Strukovcih

Končni vrstni red med člani: 1. PGD Šratovci; 2. PGD Sovjak; 3. PGD Sveti Jurij; 4. PGD Bodonci; 5. PGD Žižki; 6. PGD Ropoča; 7. PGD Korovic; 8. PGD Motovilci; 9. PGD Pertoča; 10. PGD Oplotnica, itd. Med članicami pa: 1. PGD Bodonci; 2. PGD Šmartno na Pohorju; 3. PGD Sovjak. Najboljši čas vaje z motorno brizgalno so dosegli tekmovalci PGD Žižki (38,8 sekunde), med tekmovalkami pa PGD Šmartno na Pohorju (46,3). 

Maja se je namreč v Pomurju začela poletna sezona gasilskih tekmovanj in med prvimi je bilo prav to v Strukovcih, ker pri organizaciji sodeluje vsa vas. Imeli so srečo z vremenom in – posledično – z obiskom. Kdor je bil tam, mu gotovo ni bilo žal. V družbi svojcev, znancev in prijateljev so lahko uživali še ob okusni jedači in osvežilni pijači ter ob glasbenih zvokih priljubljene skupine Blue planet. Veselili so se vse do nedeljskih jutranjih ur.

Saša Pavlinjek, predsednik PGD Strukovci, je lahko ponosen, saj v vasi z manj kot 200 prebivalci njihovo gasilsko društvo šteje nad 100 članic in članov. »Zares lepo je delati s tako požrtvovalnimi, ki so vselej pripravljeni na pomoč in sodelovanje. Ob tem, da se nenehno usposabljamo in izobražujemo, skrbimo za opremo in se odgovorno pripravljamo na naše tekmovanje, imamo v našem društvu tudi moško in žensko ekipo, ki uspešno nastopata na tekmovanjih v ožji in širši okolici, tam dosegata tudi odlične rezultate,« nam je povedal Pavlinjek. Eno najstarejših društev v Pomurju je obiskala obrambna ministrica Andreja Katič.

Prav tako so v PGD Strukovci zadovoljni, da jim ni treba prepogostokrat sodelovati pri gašenju požarov ali drugih nesrečah. Že kar nekaj let jim ni bilo treba skočiti v ogenj in posredovati, zato sodelujejo le na vajah. 

 

Deli s prijatelji