NOVI MINISTER

FOTO: Maherja na laži ujeli letalski posnetki

Objavljeno 21. marec 2013 21.41 | Posodobljeno 21. marec 2013 21.59 | Piše: Mo. S.

Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher je sam postavil hišico, za katero trdi, da je ob nakupu parcele nad Sečoveljskimi solinami že stala.

LJUBLJANA – Novi minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher se že prvi dan svojega ministrovanja zapleta in meče slabo luč na novo vlado. Je namreč lastnik parcele nad Sečoveljskimi solinami, hišica na njej pa je – črna gradnja. Kot se je v sredo zagovarjal, je objekt ob nakupu pred enajstimi leti na istem mestu že stal, vendar pa so se postopki njegove legalizacije zavlekli.

Še vedno trdi, da je parcelo kupil skupaj z objektom, kar sicer drži, vendar pa letalski in satelitski posnetki kažejo še nekaj več. Zraven omenjene nepremičnine je zgradil še eno in z njo se je zadnjih letih dogajalo marsikaj. Kot kaže, pred enajstimi leti, ko je Maher parcelo kupil, sporne hišice še ni bilo, še več, bilo je ni niti pred šestimi leti, temveč se je pojavila šele leta 2008, poroča spletni portal RTV Slovenija.

Oljke posekal in postavil hišico

Parcelo je očitno preoblikoval sam in na njej gradil, čeprav je bila gradnja na kmetijskem zemljišču prepovedana. Na satelitskem posnetku njegovega zemljišča iz leta 2003 je le nasad oljk in lopa, posnetki iz kasnejših let pa kažejo, da so oljke izginile, pojavi pa se lična hiška, do katere vodi cesta. 

Hišica je v uradnih dokumentih, tudi v vlogi za legalizacijo, imenovana kot pomožni kmetijsko-gospodarski objekt, a ob tem se marsikdo vpraša, za kaj neki jo potrebuje, če se s kmetijstvom – oljke je z zemljišča odstranil – ne ukvarja. Ima pa hiša tudi svojo hišno številko Seča 16a, ki je bila po poročanju RTV Slovenija leta 1986 dodeljena lopi na južnem delu zemljišča, ki danes razpada, nikoli pa ni bila dodeljena objektu na severnem delu parcele. Da hišne številke tu ne bi smelo biti, saj uradno ne gre za stanovanjski objekt, temveč pomožnega kmetijskega, najbrž ni potrebno posebej poudarjati.

Maher primera sicer ne komentira.

Bo Virant ostal zvest svojim etičnim načelom?

Predsednik DL Gregor Virant (in njegov strankarski šef) je povedal, da je bil s to gradnjo sicer seznanjen, na podlagi njegovih zagotovil pa ocenjuje, da ni storil nič nezakonitega in neetičnega. »Temeljito bom pregledal dejansko stanje in na koncu bomo skupaj sprejeli ustrezno odločitev,« je dodal danes.

Minister pa bo moral dogajanje pojasniti tudi predsednici vlade Alenki Bratušek, ki se bo po poročanju Pop TV z njim sestala v petek. Če bo moral odstopiti, bo po vsej verjetnosti postal minister z najkrajšim mandatom v zgodovini Slovenije.

Deli s prijatelji