OČITKI

FOTO: Lovec tujo psičko prodal na Švedsko

Objavljeno 21. marec 2017 11.44 | Posodobljeno 21. marec 2017 11.45 | Piše: Mojca Marot

Pred temi očitki se brani predsednik Lovske družine Braslovče Janez Šumak.

Spredaj je psička Centa, ki naj bi bila prodana na Švedsko, čeprav Šumak trdi, da jo je prijatelju podaril. Foto Facebook

BRASLOVČE – Jutri bo imela Lovska družina Braslovče posvet, po katerem naj bi članstvo na občnem zboru glasovalo tudi o tem, ali njihov predsednik Janez Šumak še uživa njihovo zaupanje ali ne. V Slovenskih novicah smo že pisali o številnih nepravilnostih, ki naj bi se v preteklosti dogajale pod okriljem Kinološke zveze Slovenije, predvsem na področju podeljevanja licenc mednarodnim kinološkim sodnikom. Med temi je tudi Janez Šumak, ki pa je nedavno ostal brez licence in bil umaknjen s seznama mednarodnih kinoloških sodnikov. To pomeni, da so na KZS vendarle ukrepali.

Denar je izplačala lovska družina

Šumak nam na vprašanje, ali se bo na odločitev KZS pritožil, ni odgovoril. Osredotočil se je zgolj na očitke, ki letijo nanj, da je z denarjem LD Braslovče pred šestimi leti kupil psičko, a jo lani prodal v tujino. In to kljub temu, da naj ne bi bila njegova, temveč last LD Braslovče. V uredništvu razpolagamo z zapisnikom sestanka upravnega odbora LD Braslovče, ki je bil 30. maja 2011, v njem pa piše, da je Šumak vložil prošnjo za denarna sredstva, za nakup psa krvosledca. Akontacijo v višini 500 evrov so mu odobrili. Psa naj bi kupil junija istega leta, torej 2011., in se zavezal, da bo, če z njim ne bo opravil uporabnostne preizkušnje, ta denar LD vrnil. A je psičko Cento, ki jo je kupil, dva meseca pred iztekom petletnega roka, prodal, in to na Švedsko, s čimer naj bi storil prekršek. Naši viri namreč zatrjujejo, da je bila nedvomno last LD Braslovče, akontacija zanjo pa enaka kupnini. Bančni izpisek, s katerim prav tako razpolagamo, dokazuje, da je LD Braslovče 500 evrov gotovine, kolikor je znašala akontacija za nakup psa, z računa dvignil 18. aprila 2011, torej še preden je Šumak sploh podal vlogo na upravni odbor. Kolikšno vsoto naj bi iztržil s prodajo psičke v tujino, ni znano. Govori pa se, da je kupnina znašala med 5000 in celo 10.000 evri. Pri prodaji je posredoval Dragan Blaževič, znan po tem, da pse prodaja po vsej Evropi.

Psičko zgolj oddal?

A Šumak navedbe, da je za psičko sploh kaj iztržil, zanika. »Dejansko sem jo oddal prijatelju na Švedsko,« zatrjuje. Pritrjuje pa temu, da je leta 2011 na podlagi vloge prosil upravni odbor LD Braslovče za denar, s katerim bi kupil mladega krvosledca. »Pri iskanju zastreljene srne na polju Poljče sem namreč tragično izgubil rutiniranega krvosledca. Zato smo se takrat, v okviru brezmejne škode (starešina LD je bil Dušan Urankar), pogovarjali o tem, da bi mi škodo, ki sem jo utrpel, povrnili v obliki kupnine. In to sem prejel kot akontacijo v višini 500 evrov. Res je tudi, da je bil pogoj, da s šolanim krvosledcem opravim uporabnostno preizkušnjo. Če je ne bi, bi moral denar vrniti. Z ustreznim šolanjem je psička Centa opravila to preizkušnjo po umetni krvni sledi, kar je pogoj za iskanje zastreljene in ranjene visoke parkljaste divjadi,« pojasnjuje Šumak. Hkrati zatrjuje, da je bila psička pasme hanoverski barvar z imenom Centa njegova. »Rodovnik KZS je glasil na moje ime kot lastnika in vodnika, v registru Veterinarske uprave RS sem bil prav tako zaveden kot lastnik, v aplikaciji LIS LISJAK tudi, na državne in mednarodne razstave, šolanje, tečaje, delovne preizkušnje, iskanje obstreljene divjadi v loviščih pa sem psičko Cento prav tako vodil kot lastnik in vodnik. A na svoje stroške. Sicer pa v 22 letih, kolikor sem član LD Braslovče, nisem slišal za psa, ki bi bil last LD Braslovče, saj takšna oblika lastnine ni zavedena ali zapovedana v nobenem aktu LD. Prav tako nisem bil seznanjen s pogodbo oziroma dogovorom o meni 'očitani' lastnini,« navaja Šumak. Dodaja, da je naravna krvna sled oziroma preizkus po naravni krvni sledi po pravilniku vzrejne komisije za barvarje pri KZS, ki se uspešno opravi, med pogoji za dodelitev vzrejnega dovoljenja psu ali psici. »Od nikogar nisem prejel zahteve po opravljanju preizkusa po naravni krvni sledi, ko je psička že odšla na Švedsko. Navedbe vaših virov torej ne držijo. Zoper mene tudi ni bil uveden disciplinski postopek, saj je bila zahteva za kaj takega neutemeljena,« zagotavlja Šumak.

Nam pa je kinološka sodnica Terezija Zinka Rovan v dokaz, da psička Centa živi lepo življenje pri svojem novem lastniku na Švedskem, kjer jo uporabljajo pri lovu, poslala nekaj njenih fotografij. Pravi tudi, da je odlična psica, tako v delu po krvni sledi kot tudi iskanju zastreljene divjadi in zunanjosti. In ni izključeno, da se v Slovenijo ne bodo kdaj vrnili njeni mladički, ki bodo na prodaj po 1000 evrov. Kot nam je še zatrdila Rovanova, je bila psička na dan prodaje vredna vsaj 2000 evrov, za koliko je bila prodana, pa tudi njej ni znano. Morda bodo odgovor na to vprašanje poiskali na celjskem okrožnem tožilstvu, kjer omenjeno zadevo, potem ko so prejeli kup ovadb, še vedno preiskujejo.

 

Deli s prijatelji