»E-CAR SHARING«

FOTO: Ljubljana med prvimi v Evropi: se bomo zaradi tega znebili avtov?

Objavljeno 23. junij 2016 10.56 | Posodobljeno 23. junij 2016 10.56 | Piše: Aleksandar Lukić

Za zdaj so za najem na voljo trije tipi vozil.

LJUBLJANA – Ljubljana, zelena prestolnica Evrope, bo v začetku julija dobila električni car sharing (sistem delitve avtomobilov, podoben, kot je ljubljanski Bicikelj), ki se bo imenoval Avant2Go. Za javnost bo storitev začela delovati v začetku julija.

Uporabniki bodo imeli na voljo 30 vozil, do konca leta pa 50 (cilj je sicer čim prej doseči vozni park velikosti 500 vozil), ki si jih bo mogoče izposoditi na različnih lokacijah. Trenutno je izbranih 15 mest, kjer bo avte mogoče prevzeti oziroma odložiti, nam je povedal Matej Čer iz podjetja Avant car. Vsa ta mesta bodo opremljena s polnilnicami, kjer bo mogoče električne jeklene konjičke priključiti na električno omrežje. 

Flota je sestavljena iz vozil BMW i3, renault zoe in smart electric drive.

Trije modeli

Uporabnikom bodo na voljo različni modeli električnih avtomobilov, ki za premikanje potrebujejo le eno prestavo. Za hitre mestne opravke snovalci priporočajo smart electric drive (za do dve osebi), tistim, ki potrebujejo več prostora, pa sta na voljo petvratni in petsedežni renault zoe ter BMW i3, zmogljivo štirisedežno premijsko vozilo kompaktnega razreda.

Zunaj Ljubljane ja, ne pa iz države

Uporaba vozila bo mogoča tudi zunaj Ljubljane, pri čemer se storitev najema vozila lahko zaključi le na določenih, vnaprej znanih točkah, opozarjajo. »Za zdaj je potovanje omejeno na mejo, brez problema pa v Koper ali Maribor,« pravi Čer. Morate pa vedeti, da se bodo vozniku zaračunali tako prevoženi kilometri kot čas, ko je avto uporabljal.

image
Župan Ljubljane Zoran Janković ga je preizkusil. Foto: A. L.

image
Tudi podpredsednik vlade Boris Koprivnikar je preveril električnega. Foto: A. L.

Vključeni so že registracija, zavarovanje, gorivo, vzdrževanje in vinjeta. 

Uporaba in cena

Pred prvo uporabo storitve Avant2Go se morajo novi uporabniki ob registraciji identificirati na eni izmed Avant2Go točk v Ljubljani. Potem pa morajo na mobilnem telefonu imeti še njihovo aplikacijo (na voljo za operacijska sistema android in iOS, za windows phone za zdaj ne bo) in že lahko električno vozilo rezervirajo ter odpeljejo.

image

Naj dodamo, da bodo uporabniki morali plačati enkratno naročnino, ki bo znašala 59 evrov in bo vključevala tudi izobraževanje, nam je povedal Čer. Sicer pa cenovni model temelji tako na prevoženi razdalji kot tudi na pretečenem času.

image
Različni avti, različne cene. Foto: A. L.

image
Primeri, koliko bo treba odšteti za najem vozila. Foto: A. L.

Deli s prijatelji