PAZITE, KOMU DOVOLITE, DA POMAGA

FOTO: Lažni angeli na slovenskih cestah

Objavljeno 05. julij 2017 08.40 | Posodobljeno 05. julij 2017 08.42 | Piše: Tomica Šuljić

Nemški avtoklub Adac opozarja na goljufe v Sloveniji. Pozor pred predrago avtovleko in nepotrebnimi popravili.

Lažna Adacova vozila skubijo tudi na naših cestah.

LJUBLJANA, MÜNCHEN – Nemški avtomobilski klub Adac je konec minulega tedna znova opozoril na lažne vlečne službe, ki v poletnih mesecih pretijo na številnih evropskih avtocestah in skubijo voznike v težavah. Po novem lažni rumeni angeli (kot v Nemčiji imenujejo uslužbence Adaca) operirajo tudi na slovenskih (avto)cestah in tako so nas vključili med vzhodnoevropske države, kjer je treba biti pozoren na to, ali storitev opravlja originalen ali lažen servis; do lani so takšne primere zaznali na Madžarskem in v Srbiji, zdaj pa o tovrstnih vlečnih goljufih poročajo tudi iz Slovaške, Litve, Poljske pa tudi Bolgarije, Hrvaške ter naše države.

8 držav je nevarnih za voznike v težavah

Kot original, a dražji
Kot pojasnjuje Jochen Oesterle iz centrale nemškega Adaca, je vzorec delovanja pri nas in v drugih državah podoben: »Vozila, ki imajo naše oznake, patruljirajo ob cestah in iščejo pokvarjena vozila. Ko jih najdejo, jih odvlečejo in nato mastno zaračunajo vleko ter nepotrebna popravila.« Pri Adacu opozarjajo, da so vozila prelepljena z njihovi oznakami, vozniki pa nosijo tudi njihove uniforme! Njihova poglavitna tarča so vozila z nemškimi registrskimi oznakami, a se v njih prevaža tudi marsikateri zdomec, tudi slovenski. Pri svojih dejavnostih naj bi tu lažni rumeni angeli – po navedbah Oesterleja – ponekod uporabljali tudi motilce signala, s katerim poskušajo onemogočiti voznike v težavah, da bi priklicali uradno pomoč.

Pomoč na cesti je za člane avtokluba brezplačna, goljufi pa jo zaračunajo.

Tudi pri našem AMZS, ki je partner nemškega Adaca, so potrdili pristnost navedb; Matej Repič iz AMZS pojasnjuje, da se goljufi na cesti izdajajo za partnerje nacionalnih klubov v tujini: »V večini takšnih primerov nepooblaščeni izvajalec izvede avtovleko in zanjo zahteva plačilo storitev. Po plačilu storitve stranki obrazloži, da lahko vračilo stroškov uredi prek svojega matičnega avtokluba.« Pomoč na cesti je sicer brezplačna, opozarja Repič: »Član tujega avtomobilskega kluba mora le posredovati svoje podatke – to velja tako za člane tujih avtoklubov v Sloveniji kot člane AMZS v tujini.« Pravi sodelavci Adaca imajo dostop do baze podatkov o uporabnikih naših storitev, ti lažni pa ga nimajo. Tako Oesterle v dvomu svetuje, da vam prav z vašimi podatki dokažejo svojo pristnost, saj jih imajo pravi sodelavci v podatkovni zbirki.

Deli s prijatelji