PO GLADOVNI STAVKI

FOTO: Ladislav Troha spremenil taktiko, pridobil je nekaj kilogramov

Objavljeno 25. januar 2015 18.15 | Posodobljeno 25. januar 2015 18.18 | Piše: A. L.
Ključne besede: Ladislav Troha

Ostal je brez kolibe, v kateri je gladovno stavkal.

LJUBLJANA – Shujšanega Ladislava Troho je bilo mesece mogoče videvati na Gregorčičevi ulici, na pločniku pri poslopju vlade in predsedniške palače. V ponedeljek smo ga srečali pred državnim zborom, kjer še vedno izraža protest oziroma svoje nestrinjanje z dogajanjem v državi, vendar ne več z uničevanjem svojega zdravja (prej je gladovno stavkal). Odkar smo ga nazadnje srečali, je videti precej bolje. Pridobil je namreč kar nekaj kilogramov, je pa ostal brez svoje »kolibe«. Kdo mu jo je ukradel, smo ga vprašali. Odgovoril je, da sumi nekoga, a o imenih ni želel govoriti.

Trenutno svoje proteste izvaja po več lokacijah po prestolnici. Bil je pred državnim zborom, postavil se je tudi na Kolodvorsko.

image
image
Na pločniku, kjer je včasih Ladislav Troha gladovno stavkal, ni več njegove kolibe, kot ji pravi.

Argumenti ne štejejo

Pravi, da je v času glasovne stavke spoznal zanimive ljudi, spoznal pa je tudi, da argumenti pri nas pač ne štejejo. Pokomentiral je tudi pomoč iz kabineta predsednika države: »To je bilo čisto vse izigrano. Najprej sem jaz prosil za brezplačno pravno pomoč, da bi sestavil tožbo zoper državo, potem pa bi se zunajsodno poravnali. Minister Pličanič je rekel, da je ono brez zveze, da bomo raje šli v mediacijo, saj da je to najkrajša, najboljša pot za ureditev stvari. Potem so to s figo v žepu naredili in na koncu ugotovili, da ni nobene podlage za kar koli.«

Kako je z zdravjem po gladovni stavki?

»Kaj naj rečem? Je bolje, imam pa nekaj težav z nogami. Mravljinci se mi pojavljajo.« Še vedno je prepričan, da ima prav, in dodaja, da ga ni nihče prepričal o nasprotnem. 

Beseda nanese tudi na sodišče, kjer mu zaradi kazenske zadeve grozi pet let zapora. Bil je namreč eden od 19 protestnikov v Litiji, kjer so izražali nestrinjanje z deložacijo družine zaradi 124 evrov dolga. Pove, da se je le pasivno upiral, tako kot drugi, kar da je zapisano tudi v policijskem zapisniku. Nekaj dni po tem pa so menda ugotovili, da se je on bolj upiral. Ob tem pojasni, da je policist na njem uporabil ubijalski prijem, ki da je prepovedan celo v Ameriki in zaradi katerega je težko dihal: »Boril sem se za življenje.« Epilog sledi.

Zakaj Ladislav Troha protestira, pa preberite na fotografiji njegovega plakata, ki je objavljena v galeriji.

Deli s prijatelji