PREVEČ SVINCA V TLEH

FOTO: Kot vrtec duhov: otroke preselili, dela se niso niti začela

Objavljeno 27. julij 2015 15.21 | Posodobljeno 27. julij 2015 15.21 | Piše: Mojca Sladič

Na MOL sestankujejo, višina investicije ni znana.

Vrtec sameva, trava pa prerašča kopreno.

LJUBLJANA – V tleh igrišča vrtca Hiša pri ladji v Rožni dolini so pred časom odkrili povečano količino svinca.image Vrtec so po več sestankih s pristojnimi popolnoma zaprli, otroke pa do nadaljnjega razselili po drugih enotah. 

Vrtec prazen, na igrišču se ne dogaja nič

In do kod so prišli s sanacijo? Vrtec je seveda prazen, v teh vročih poletnih dneh pa prav nič ne kaže na to, da bi se dela na terenu že opravljala. Deli igrišča so pokriti s koprenami, izpod katerih vztrajno rastejo trava in različne zeli, na kraju pa ni nikogar. Gospa, ki živi v bližini vrtca, nam je medtem povedala, da je ni prav nič strah zaradi onesnaženja, saj je tudi v zraku veliko različnih snovi, ki lahko ogrožajo naše zdravje.

Da bo treba nekaj ukreniti, so pred časom sicer posvarili tudi na Mestni občini Ljubljana (MOL). Ugotovili so, da je glavni vir onesnaženja nasutje z zelo onesnaženim materialom na južnem delu igrišča. »Na južnem delu igrišča so koncentracije Pb v tleh izjemno visoke in nekajkrat presegajo kritične vrednosti. V preostalem delu igrišča prevladujejo koncentracije med opozorilno in kritično vrednostjo,« so zapisali in dodali, da so material najbrž nasuli že pred izgradnjo stavbe, saj sega tudi na sosednjo parcelo. 

Sestankovali na MOL

In kaj so do zdaj ukrenili? Z vprašanji smo se obrnili tako na MOL kot vrtec. Pojasnila smo iskali tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, vendar so nas ti napotili na MOL, ki je za to pristojen. In res: prav na dan našega poizvedovanja je na MOL potekal sestanek komisije za sanacijo igrišča. Po besedah ravnateljice Barbare Požun so se ga udeležile mag. Zala Strojin Božič (MOL), doc. dr. Metoda Dodič Fikfak (Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa), dr. Helena Grčman (Biotehniška fakulteta), dr. Lucija Perharič in Meta Trampuž (Nacionalni inštitut za javno zdravje), predstavnice OPVI pri MOL Marija Fabčič, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Irena Bezgovšek, mag. Mojca Škof, vodja Odseka za predšolsko vzgojo in Barbara Požun, ravnateljica.

Dela bodo končana do konca septembra

Požunova nam je povedala, da je komisija potrdila naslednje faze sanacija igrišča: v prvi fazi bodo odstranili zemljino na celotnem območju vrtca in jo nadomestili z ustrezno neoporečno zemljino ter vzpostavili osnovne funkcije zunanje ureditve. »Takoj po tej fazi bo sledilo zunanje in notranje čiščenje vrtca, kar bo izvedeno predvidoma do 20. 8. 2015. Na ta način bodo zagotovljeni pogoji za zdravo bivanje otrok. Vzporedno z izvedbo prve faze se začne postopek za celostno ureditev otroškega igrišča, ki bo predvidoma zaključen do konca septembra 2015,« dodaja ravnateljica. Začetek del z odvozom je predviden v prvem tednu avgusta.


MOL bo uredil tudi sosednji vrt

Oglasili so se nam tudi z ljubljanske mestne občine, natančneje z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL.

Vrednotenje vsebnosti zemljine se je izvajalo na dveh vzorcih onesnažene zemljine, in sicer na povprečnem vzorcu, ki predstavlja vsoto 23 imageinkrementov, in na kritičnem vzorcu, kjer je na osnovi ugotovitev predhodnih raziskav razvidna najvišja vsebnost svinca. Poudarili so, da ima lastnost nevarnega odpadka le kritični vzorec, zato se bo ta del zemljine odstranjeval in reševal ločeno. Na območju celotnega dela igrišča bo odstranjena zemljina v globini 30 centimetrov, na delu, ki je označen rdeče (nevarni odpadek), pa v globini 50 centimetrov. Preventivno bodo v enaki globini odstranili tudi zemljino na delu, ki je označen z rumeno (glej skico).

Najprej bodo odstranili zemljino in jo nadomestili z neoporečno, preventivno pa bodo preplastili tudi sosedov vrt na globini 20 centimetrov, ki meji na vrtec. Sledilo bo čiščenje celotnega vrtca, ki bo zagotovilo zdravo bivanje otrok. Ti se bodo v vrtec predvidoma vrnili že 1. septembra, do konca septembra pa bo igrišče popolnoma urejeno. Cene sanacije bodo znane po pridobitvi ponudb do konca julija, so nam še povedali.
 

Otroke preselili, a ne zaradi ogroženosti njihovega zdravja

Kot je še pojasnila ravnateljica Viških vrtcev Barbara Požun, vrtca niso zaprli zaradi ocene, da je zdravje otrok ogroženo, temveč iz razlogov pedagoške narave. »Vloga in odgovornost vseh v vrtcu je, da vsak dan zagotavljamo optimalne pogoje za življenje in bivanje otrok. Že zaprtje dela igrišča, na katerem je bila izmerjena presežna vrednost svinca v zemlji, je pomenilo, da bi najmlajši otroci uporabljali dele igrišča, namenjene in opremljene za igro starejših otrok, posledično pa dnevno prilagajanje in načrtovanje dejavnosti in izhodov iz vrtca skupin starejših. Dnevni ritem in možnost uporabe igrišča bi bila dodatno ovirana tudi zaradi vstopa strokovnjakov, ki morajo opravljati izkope z namenom dodatnih analiz, s katerimi bo mogoče natančno opredeliti onesnaženost in načrtovati potrebne ukrepe za odvoz in sanacijo,« nam je sporočila. Zaradi zaprtja enote se izkopi tako lahko opravljajo na vseh delih igrišča, uporabljajo pa se lahko tudi metode, ki ob prisotnosti otrok ne bi bile mogoče. »Pri odločitvi pa nisem spregledala niti zaskrbljenosti staršev. Ocenila sem, da bo v dani situaciji najbolje, da zagotovimo bivanje otrok v ostalih enotah našega vrtca in v dveh sosednjih vrtcih,« pravi ravnateljica.

Deli s prijatelji