VRŠIČ

FOTO: Ko se iz trpljenja razvije prijateljska vez

Objavljeno 30. julij 2017 17.50 | Posodobljeno 30. julij 2017 17.50 | Piše: Ma. M.

Predsednik Borut Pahor ni manjkal na slovesnosti na Vršiču, tam so bili tudi nekateri ministri.

VRŠIČ – Ob 101. obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem, ki stoji v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz, je predsednik države Borut Pahor položil venec. Slavnostni govor je pripadel zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, ki je poudaril: »Iz nečloveškega trpljenja vojnih ujetnikov se je razvila vez med slovenskim in ruskim narodom, razvilo se je medsebojno spoštovanje in prijateljstvo, ki se ne pusti takšnim in drugačnim mednarodnim okoliščinam.« Izrazil je tudi prepričanje, da se mednarodne krize lahko razrešijo le s sodelovanjem, in sicer predvsem sodelovanjem velesil, in ne z medsebojnim izključevanjem. Mednarodno zaupanje je bistvenega pomena za mirno razreševanje kriz.

»Živimo v času, ki zahteva intenzivno sodelovanje med narodi, če želimo doseči mednarodni mir. Želim si, da bi bilo osrednje sporočilo letošnjih spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem: da sodelovanju in ne izključevanju,« je izpostavil Erjavec.

Kapelica kot opomin

Rusko oblast je predstavljal minister za telekomunikacije in množične medije Nikolaj Nikiforov. »Kapelica služi tudi kot opomin za tiste, ki imajo preveč lahkoten odnos do problemov vojne in miru, za tiste, ki bi radi rušili že zgrajene prijateljske vezi in sodelovanje. Za Slovenijo in Rusijo je postala simbol poglobljenega zaupanja in prijateljstva med našima narodoma in državama,« je dejal.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar in podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec pa tudi predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat in več drugih poslancev. Prišli so tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ter minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Na slovesnosti je bila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Na srečanju pod Vršičem so bili tudi celjski škof Stanislav Lipovšek ter predstavniki drugih verskih skupnosti. Slovesnosti pa so se udeležili tudi predstavniki ruskega parlamenta, različnih društev in nevladnih organizacij. Pod Vršičem je metropolit Pavel vodil spominsko mašo.

Deli s prijatelji