NEPREMIČNINE

FOTO: Kje živijo predsedniški kandidati

Objavljeno 01. oktober 2017 09.45 | Posodobljeno 01. oktober 2017 09.45 | Piše: Ksenija Koren

Ogledali smo si nepremičnine, v katerih stanuje devet kandidatov, med katerimi bomo na volitvah 22. oktobra izbrali predsednika ali predsednico Republike Slovenije.

Dom Angelce Likovič v Grosupljem. Foto. S. N.

LJUBLJANA – Pretekli teden se je začela predsedniška kampanja, v sredo se je iztekla možnost vlaganja kandidatur, in medtem ko predsedniški kandidati potujejo po Sloveniji ter ljudi prepričujejo, da si zaslužijo pet let v predsedniški palači in 5000 evrov bruto plače, smo si ogledali, kje živijo.
Najprej metodološko pojasnilo, objavljamo podatke o nepremičninah na naslovih, na katerih so predsedniški kandidati prijavljeni. Ocenjujemo, da gre za informacijo javnega značaja. Objavljeni podatki so zajeti po geodetski upravi, zemljiški knjigi, vrednosti nepremičnin niso tržne, ampak gre za cenitve, opravljane po metodologiji geodetske uprave (Gurs), tako imenovane ocene po Gursu. Kandidate smo razporedili glede na zaporedje vlaganja kandidatur.

Ljudmila Novak

Nekdanja evropska poslanka ima stalni naslov v Moravčah, v hiši z uporabno površino 182 kvadratnih metrov, iz kamna grajeni leta 1870, streha je bila prenovljena leta 1985, fasada leto pozneje. Ima sedem sob, je centralno ogrevana, nima pa priključka na kanalizacijsko omrežje in kabelsko TV. Po Gursu je vredna nekaj manj kot 122.000 evrov. A Novakova ni lastnica nepremičnine, ampak je lastnik njen mož Roman Novak. Na podlagi pravnomočnih sklepov o dedovanju imata kar dve osebi predkupno pravico za nakup hiše.

Marjan Šarec

Kamniški župan, ki ga državljani poznajo zlasti po liku Ivana Serpetinška, ima stalni naslov v naselju Šmarca, in sicer v hiši iz opeke, zgrajeni leta 1933, ki ima tri sobe. Uradna evidenca sicer o prenovi ne poroča, a po posnetkih googla je hiša obnovljena, parcela pa ograjena z betonskim zidom. Priklopljena je na kanalizacijsko omrežje, nima pa priključka za kabelsko TV. Gurs na podlagi teh podatkov njeno vrednost ocenjuje na 89.000 evrov. Šarec je edini lastnik nepremičnine, sodeč po izpisku, pa je zemljiškoknjižno stanje nepremičnine uredil 15. septembra letos.

Maja Makovec Brenčič

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport ima stalni naslov v Brezju pri Grosupljem v bloku, zgrajenem leta 2004 iz betona in železobetona, ki je daljinsko ogrevan, priklopljen na kanalizacijsko omrežje in kabelsko televizijo. Ministrica ima štirisobno stanovanje v pritličju, veliko 99 kvadratnih metrov. Maja Makovec Brenčič je edina lastnica nepremičnine, katere vrednost Gurs ocenjuje na 137.150 evrov.

5000 evrov bruto je plača slovenskega predsednika.

Borut Pahor

Aktualni predsednik republike, ki je bil v preteklosti že predsednik vlade, še prej pa predsednik parlamenta, ima stalno prebivališče prijavljeno v Šempetru pri Gorici, živi v Ljubljani. V prvem nadstropju bloka iz betona in železobetona, zgrajenem leta 2005, na meji med Trnovim in Murglami. Pahor je dvotretjinski lastnik 80 kvadratnih metrov velikega dvosobnega stanovanja, tretjinska lastnica je njegova partnerica Tanja Pečar. Stanovanje je po Gurs vredno 151.731 evrov.

Angelca Likovič

Nekdanja ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik, ki je postala zvezda resničnostnih šovov, ima stalni naslov v Grosupljem, v stavbi, leta 1978 zgrajeni iz kombinacije različnih materialov. Stanovanje v hiši je veliko 212 kvadratnih metrov, uporabne površine je 145, v hiši je šest sob. Lastnika sta Likovičeva in njen mož Andrej. Gurs vrednost nepremične ocenjuje na 198.890 evrov.

Boris Popovič

Koprski župan je stalno prijavljen v večstanovanjski hiši v zaselku Bošamarin. V večstanovanjski stavbi je več stanovanj, a Popovič ni lastnik nobenega. Ob stavbi iz opeke, zgrajeni leta 1989, je bazen.

Romana Tomc

Evropska poslanka ima stalno prebivališče prijavljeno v večstanovanjski hiši v Ljubljani. Iz kombinacije različnih materialov je bila postavljena leta 1900, streha in fasada sta bili obnovljeni leta 2001. V stavbi sta dve stanovanji, kdo sta njuna lastnika, pa iz zemljiške knjige ni razvidno.

Suzana Lara Krause

Najmanj znana na letošnjem volilnem lističu ima v stanovanjski hiši na Ptuju prijavljen SP v hiši, iz opeke zgrajeni leta 1966, z leta 1991 obnovljeno fasado. Lastnik nepremičnine je Vid Cenčič.

Andrej Šiško

Predsednik društva Hervardi, ki je pred tremi leti kandidiral za mariborskega župana, Andrej Šiško je imel v času kandidature stalni naslov v soseski Tezno, v hiši iz opeke, zgrajeni leta 2003, ki ima priključek na kanalizacijsko omrežje, nima pa priključka na kabelsko TV; 384 kvadratnih metrov velika stavba ima pet sob, po Dursu pa je vredna 185.454 evrov. A predsedniški kandidat, sodeč po zemljiški knjigi, nima lastniškega deleža, ampak je lastnica Marija Šiško. Ker se je rodila leta 1939, domnevamo, da je kandidatova mati.


 

Deli s prijatelji