FLUGTAG*

FOTO: Kdo bo danes dobil krila?

Objavljeno 16. junij 2012 11.01 | Posodobljeno 16. junij 2012 11.03 | Piše: A. L., STA

Danes je ob Ljubljanici letalski ali – bolje rečeno – padalski dan.

LJUBLJANA – V Ljubljani, natančneje pri Špici nad Ljubljanico, bo danes prav posebna prireditev. Vsi ljubitelji pilotiranja doma narejenih letalnih naprav na človeški pogon se bodo danes popoldne merili v poletih v daljavo na drugem slovenskem dnevu letenja (Red Bull Flugtag). Tekmovanje od udeležencev zahteva več kot le dober polet. Letalna naprava mora biti hkrati umetniška stvaritev in dobro letalo, skrbno izdelan in zanimiv nastop ekipe pa prinese še dodatne točke. Te bo podeljevala petčlanska žirija, ki s kompetencami sega na vsa omenjena področja in skrbi, da na Red Bull Flugtagu lahko zmaga celo naprava, ki leti manj metrov, kot jih pade.

Vzletna ploščad bo na Špici in bo segala nad Ljubljanico. Naprave in piloti bodo pristajali v vodi. Ekipe bodo svoje mojstrovine sicer postavile na ogled ob 12. uri, ob 16. uri pa se bo v zrak pognalo prvo doma zgrajeno letalo.

Znani bodo v žiriji

Slovenskim letalcem bodo na ljubljanski Špici sodili divji smučar, akrobatski pilot, nadzornica zračnega prometa in glasbenica, in sicer Tina Marinšek, Maša Jeraj, Peter Podlunšek in Filip Flisar, na prireditvi pa bodo dobili še svojega petega kolega ali kolegico.

Rekord pri 69,79 metra

Pri Red Bullu so pred ljubljanskim letalskim spektaklom zakoličili novo najdaljšo znamko v poletih Red Bull Flugtag. Prejšnji rekord je držal ameriški Minneapolis, a njihovih 63 metrov in nekaj centimetrov je posekal pilot, ki je v nemškem Mainzu poletel 69,79 metra. Naprava je sicer precej spominjala na jadralnega zmaja, toda žirija je ocenila, da je v okvirih pravil. Svetovni rekorder tam sicer ni zmagal, saj mu je zmanjkalo točk za kreativnost. Če torej pilot z napravo na človeški pogon v Ljubljani preseže to znamko, bomo pisali o novem rekordnem dosežku.

* dan za letenje ali letalni dan

Deli s prijatelji