SVARILO

FOTO: Katastrofi še ni videti konca, gladine vode se zvišujejo

Objavljeno 10. november 2014 19.14 | Posodobljeno 10. november 2014 19.37 | Piše: STA, P. Pa., T. L.

Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in v spodnjem toku Krke pa se zmanjšujejo.

Poplavljeno območje. Foto: B. Gornik

LJUBLJANA – Gladina vode na kraških poljih notranjskega krasa se še zvišuje, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). V opozorilu so zapisali, da se poplavne površine v Loški dolini povečujejo. »V zadnjih 11 urah je gladina narasla za 18 cm, zdaj narašča okoli 1,6 cm/h. Pričakujemo pa, da se bo do jutri naraščanje postopno upočasnilo.«

Poplave so dokumentirali tudi naši bralci. Bralka Irena je poslala fotografije poplav v Loški dolini – Kozarišče, Iga vas.

Poplavljene površine se zmanjšujejo

Na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju gladina vode počasi narašča. Pričakovati je, da se bo ojezeritev počasi povečevala še v naslednjih nekaj dneh. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in v spodnjem toku Krke pa se zmanjšujejo.

Predvidoma od torka do četrtka naj bi na območju naštetih kraških polj padlo od 40 do 80 mm padavin, ki naj bi bile nekoliko intenzivnejše v sredo in četrtek. Gladina vode v Loški dolini ter na Cerkniškem in Planinskem polju se bo zato v drugi polovici tedna še naprej dvigala.

image

Ig: v enem delu občine sanacija, v drugem čakajo na umik vode

V občini Ig se stanje po poplavah po besedah poveljnika CZ Ig Antona Puciharja stabilizira. V delu občine je voda upadla, v zgornjem toku Iške se je tako že začela sanacija po poplavah. V spodnjem delu, kjer je reka Iška poplavila nižinske vasi, pa še čakajo, da se umakne, je dejal. Iški župan prosi za pomoč prizadetim.

Pri odpravljanju posledic poplav v občini Ig trenutno na terenu po navedbah Puciharja pomaga okoli 60 gasilcev in pripadnikov CZ, ki se jim je danes pridružilo še okoli 40 vojakov.

»Na terenu imamo tudi tehniko za dezinfekcijo in odvažamo kosovni material ter čistimo ceste. Te so že vse prevozne,« je pojasnil in dodal, da bo sanacija v tem delu občine trajala še dva dni.

Plaz se ne premika, pristojni obveščeni

Ob 12.11 se je na strmem pobočju v Radovni, občina Gorje, sprožil plaz dolžine 20 krat 9 metrov. V bližnji potok so se podrle štiri smreke, ki so jih odstranili gasilci PGD Podhom. Plaz se ne premika in ne bo zajezil struge potoka niti ne ogroža gospodarskega poslopja in stanovanjske hiše, ki sta 10 metrov stran. O plazu sta bila obveščena tudi pristojna služba Arsa in občinski poveljnik CZ, pa poroča republiška uprava za zaščito in reševanje. 

Kakšne so razmere pri vas? Pošljite nam fotografije.

Deli s prijatelji