SNEG

FOTO: Kaos na cestah, plazovi in Katančeva vrnitev ovirajo promet

Objavljeno 06. februar 2013 16.30 | Posodobljeno 06. februar 2013 18.17 | Piše: S. U.

Na cestah je zaradi snega opaziti veliko prometnih nesreč, a vremenske nevšečnosti se pojavljajo tudi drugod.

Plužne enote in sneg v okolici Kamnika.

LJUBLJANA – Obilno sneženje povzroča številne nevšečnosti v cestnem prometu, zato bo potrebna previdna in strpna vožnja. A težave zaradi vremena niso samo na cestah. Na Rafutu, občina Nova Gorica, se je sprožil zemeljski plaz. Gasilci so požagali nekaj dreves in s ponjavo prekrili okoli 400 kvadratnih metrov plazišča. Geologi in ostale službe bodo v prihodnjih dneh spremljali morebitne nove premike plazu. V občini Brežice pa je narasla podtalnica, ki ogroža gostinski objekt.

Sneg na cestišču izloča tovorna vozila

Po podatkih prometnoinformacijskega centra zaradi prekinjenega izločanja tovornih vozil na primorski in štajerski avtocesti ponekod prihaja do zastojev. Na mejnem prehodu Gruškovje je čakalna doba za tovorna vozila pri izstopu 60 minut.

Težave povzroča tudi sneg na cestišču, zato na cesti Novo mesto–Metlika in Soteska–Črmošnjice –Črnomelj velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 ton. Na cestah Žaga–Kobarid, Sp. Idrija –Godovič in Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič je prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike.

Na prelazih Jezersko in Ljubelj ter Podkoren–Korensko sedlo so obvezne verige, medtem ko je prelaz Korensko sedlo zaprt na avstrijski strani. Zaprta je cesta čez prelaz Vršič. Na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Povečan promet v okolici Stožic

V Ljubljani, v širši okolici stadiona Stožice, bo zaradi prijateljske nogometne tekme med Slovenijo ter BIH  med 16. in 21. uro močno povečan promet, spremenjena bo tudi prometna ureditev.

Kaos na cestah

Medtem pa na upravi za zaščito in reševanje poročajo, da se je na regionalni cesti Kočevje–Ljubljana v križišču za Novo mesto zgodila prometna nesreča, v kateri se je osebno vozilo prevrnilo na streho. V naselju Ljubečna je voznik z osebnim vozilom zdrsnil s cestišča. V Velenju sta trčila osebno vozilo in traktor s plugom.

Obilen sneg in neprimerna oprema kriva za zdrse

Zimska služba DARS d.d. je že ponoči pričela s preventivnim posipanjem vozišč. Od začetka sneženja pa so na delu vse razpoložljive plužne ekipe. Ker so se snežne padavine glede na napovedi – večje snežne padavine so bile napovedane le na območju severovzhodne  Slovenije ter na severnem delu gorenjske avtoceste – razširile tudi po večjem delu Slovenije, so plužne ekipe DARS d.d. trenutno na delu na celotnem avtocestnem sistemu.

Zaradi obilnega sneženja in neprimerne zimske opreme posameznih avtomobilov ter še posebej tovornjakov, je dopoldan začelo prihajati do zdrsov neustrezno opremljenih vozil, posledica pa so bile začasne, večinoma delne zapore vozišč na posameznih avtocestnih odsekih; do približno enourne popolne zapore polovice avtoceste v smeri Ljubljane je zaradi zdrsa tovornega vozila prišlo le na odseku štajerske avtoceste na območju Celja, pri čemer je bil v času zapore navedenega smernega vozišča avtoceste urejen obvoz po vzporedni državni cesti. Delavci DARS d.d. so sicer v sodelovanju s policijo na več lokacijah izvajali izločanja tovornih vozil. Ob 13.30 se je sprostila kolona na odstavnem pasu izločenih tovornih vozil na odseku primorske avtoceste pri Postojni. Kolona je uspešno nadaljevala pot in izločanja so bila kmalu nato postopoma zaključena tudi na vseh drugih lokacijah.
 

 

Ste na cesti? Imate za nas informacije, fotografije ali posnetek? Pošljite nam jih.

Deli s prijatelji