OBLETNICA

FOTO: Kako je prvo leto predsednikoval Borut Pahor

Objavljeno 23. december 2013 11.30 | Posodobljeno 23. december 2013 11.30 | Piše: STA, S. U.

Mineva prvo leto, odkar je predsednik države Borut Pahor. Predstavljamo vam najzanimivejše trenutke.

LJUBLJANA – Danes je prva obletnica nastopa predsedniškega mandata Boruta Pahorja. Kot najmlajši predsednik republike do zdaj je 23. decembra lani na tem mestu nasledil Danila Türka. V uradu predsednika ob pogledu na prvo leto predsednikovanja med drugim izpostavljajo njegovo izpolnjevanje predvolilnih obljub in veliko preživetega časa z ljudmi.

Pahor je bil za predsednika izvoljen 2. decembra 2012 v drugem krogu predsedniških volitev, ko mu je podporo izreklo dobrih 67 odstotkov volivcev, njegovemu protikandidatu in predhodniku Danilu Türku pa dobrih 32 odstotkov.

Kot četrti predsednik republike v samostojni Sloveniji je v državnem zboru zaprisegel 22. decembra, dan zatem pa je od Türka prevzel posle in s tem nastopil petletni mandat.

Po čem si bomo zapomnili prvo leto?

V tem času je med drugim zasnoval projekt Slovenija 2030 in organiziral dve srečanji vodij parlamentarnih strank. Opravil je 19 obiskov v tujini, imel 68 formalnih in neformalnih srečanj z državniki, v Sloveniji pa jih je sprejel 15. Predlagal je tudi kandidate za sedem pomembnih funkcij, ki so v državnem zboru dobili široko podporo.

V luči varčevanja se je ob začetku mandata odrekel uporabi protokolarnega objekta Brunarica in izplačilu dnevnic za službene poti, prva dama Tanja Pečar pa nadomestilom, ki ji sicer pripadajo po zakonu. Opravil je tudi 39 ur prostovoljnega dela in se udeležil okoli 190 prireditev, so še povzeli v predsednikovem uradu.

Med novostmi izpostavljajo še uvedbo častne straže pred predsedniško palačo ob državnih praznikih in podeljevanje priznanja zlato jabolko navdiha.

Deli s prijatelji