NERODNO

FOTO: Kaj se je zgodilo slovenski zastavi na Hrvaškem?

Objavljeno 27. november 2015 13.52 | Posodobljeno 27. november 2015 13.52 | Piše: S. N.

Grb je na napačnem mestu, nekateri pa pravijo, da je videti, kot da bi ga zgolj nalepili čez rusko zastavo.

ZAGREB – »Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro.«

Tako je zapisano v Ustavi Republike Slovenije. A tisti, ki so pozorno spremljali fotografije iz Zagreba, so opazili, da na bilateralnem pogovoru za Joejem Bidnom, ameriškim podpredsednikom, in Borutom Pahorjem s slovensko zastavo ni vse v najboljšem redu. Kot sledi iz navodil, zapisanih v ustavi, bi se moral grb raztezati čez belo in modro polje, pri zastavi na Hrvaškem pa ni tako. Grb se namreč raztega čez vsa tri polja trobojnice. Nekateri so celo dejali, da je videti, kot bi slovenski grb zgolj nalepili čez rusko zastavo.

Za pojasnila smo zaprosili urada predsednika Boruta Pahorja in hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Iz urada slednje so včeraj odgovorili, da sestanek ni potekal v njihovi organizaciji. Danes pa smo prejeli odgovor iz urada slovenskega predsednika Boruta Pahorja. »Zelo veliko razlogov je, da bi smela biti Slovenija zadovoljna in ponosna zaradi uspeha procesa Brdo-Brioni v Zagrebu. Slovenija je bila pobudnik in je soorganizator tega procesa. Udeležba ameriškega podpredsednika na vrhu in njegov podpis pod skupno deklaracijo je velik politični dosežek. Ker se je ameriški podpredsednik odzval tudi na slovensko vabilo, ker je prišel v dobri veri, ker je tako tudi nastopal in omogočil, da je bila konferenca tudi zaradi njegove udeleżbe toliko uspešnejša, ameriškim sogovornikom ne gre zameriti nehotenega spodrsljaja s slovensko zastavo na bilateralnem pogovoru,« so zapisali.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.

Deli s prijatelji