EKSPOSLANEC ZASAČEN PRI ZLORABI

FOTO: Juriju za nagrado še en mandat

Objavljeno 24. julij 2017 10.32 | Posodobljeno 24. julij 2017 10.34 | Piše: Moni Černe

Nekdanji poslanec Luka Juri bo še pet let vodil koprski pokrajinski muzej.

Zaposleni v pokrajinskem muzeju so nezadovoljni. Foto: Moni Černe

KOPER – Razmere, v katerih vsak dan že od leta 2012 delajo uslužbenci največje kulturne ustanove na Primorskem, Pokrajinskega muzeja Koper (PMK), so, enotno povedo, nevzdržne. Nihče od pristojnih jih ni jemal resno, zato so spomladi tudi javno opozorili, da se za kamnitimi stenami hrama odvijajo nič kaj kulturni dogodki; direktor da jih šikanira, zastrašuje z izgubo delovnega mesta, zmerja z lenuhi in staroselci, krši delovnopravne pogodbe, neodgovorno, malomarno, škodljivo ravna s kulturno dediščino, da je negospodaren z javnim denarjem, slednjega pa da porablja tudi v zasebne namene.

500 evrov naj bi stale Jurijeve »pomote«.

Potem ko je RTV Slovenija poročala, da se je četi direktorjev, predsednikov, županov, diplomatov, ki so zapravljali davkoplačevalski denar v privatne namene in bili pri tem zasačeni, pridružil še prvi mož PMK Luka Juri, bivši poslanec SD, sin nekdanjega koprskega župana in bivšega poslanca, 67-letnega Aurelia Jurija, čigar kariero je, spomnimo, zaznamoval škandal s svingersko afero, pri čemer je zlorabljal službeni telefon, je Jurij mlajši priznal, »da se je pri uporabi kartice zgodila napaka, da pa to ni nič takega, saj naj bi znesek refundiral, še preden je račun prišel v računovodstvo muzeja«. Kopije bančnih zapiskov, ki smo jih pridobili tudi novinarji Novic, pričajo obratno: Jurija so zalotili ravno zato, ker mu porabljenega denarja »ni uspelo refundirati«, sploh pa ni tega storil sam od sebe.

Za 500 evrov

Z zaposlenimi se je pred časom sestal župan Mestne občine Koper, s problematiko so seznanjeni tudi predstavniki pristojnega ministrstva.

Od leta 2014 se je 40-letni doktor znanosti v škodo davkoplačevalcev menda zmotil najmanj dvajsetkrat. Na počitnice v Zadar naj bi se odpeljal na račun davkoplačevalcev, po naših informacijah z najmlajšo hčerko in drugo ženo, bančni izpisek muzejske kartice priča, da je najprej natočil gorivo za 59,83 evra, v zadrski restavraciji obedoval za 38,57 evra, v splitski za 30, s službeno kartico je kupoval v trgovini Konzum, dvignil gotovino na bankomatu – 80 evrov in za opravljeno storitev plačal 8 evrov provizije, plačeval cestnine, se osveževal v v tamkajšnjih gostinskih obratih, denimo v zadrskem Libarju za 32,16 evra, omislil si je nakup v spletni trgovini Amazon, pozneje še trikrat natočil gorivo v zasebni avto, »pomot« se je v letu 2016 nabralo za 500 evrov. A službeno kartico naj bi zlorabil že v letih 2014 in 2015.

Kriminalisti v muzeju

Pred dobrim mesecem so bili na obisku pri direktorju kriminalisti. Najprej je direktor muzeja Novicam obisk zanikal, a se ga je le nekaj minut zatem spomnil in nas poklical. Celo dveh obiskov, prvega maju, drugega junija! Vzrok njihovega prihoda pa, da je bil nedolžen, sestankovali so zaradi policijske razstave o zgodovini slovenske, primorske in pomorske policije. Zaposleni se vsebine pogovorov vendarle spominjajo drugače: »Da so bili organi pregona tam 6. junija zaradi preiskave zlorabe javnega denarja, pri čemer so zaslišali še dva uslužbenca.« Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostjo s Policijske uprave Koper, nam je sporočila, da na zastavljena vprašanja o morebitnem predkazenskem postopku zoper konkretno osebo ne morejo odgovoriti, saj bi s tem kršili zakonodajo.

Ministrstvo podpira delo muzeja

»Z zaposlenimi se je pred časom sestal župan Mestne občine Koper, s problematiko so seznanjeni tudi predstavniki pristojnega ministrstva, ki so se sestali s predstavniki zaposlenih, vodstva muzeja, sindikata in predstavniki koprske občine, kot ustanoviteljice«, navaja predstavnica z odnose z javnostjo v MOK Maša Kezunovič. Drži, res so se sestali z MOK, v sredini marca 2017, potem koprskega župana predstavnik zaposlenih, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije K-90 Damjan Volf ni mogel več priklicati, o čemer je obvestil tudi javnost, čeprav so imeli nov okviren datum sestanka – 19. aprila ob 13. uri – ter občutek, da jih župan občine, soustanoviteljice muzeja, razume.


Pred dobrim mesecem so bili na obisku pri direktorju kriminalisti. Najprej je direktor muzeja Novicam obisk zanikal, a se ga je le nekaj minut zatem spomnil in nas poklical.


Še več razumevanja je imel Boris Popovič do direktorja Luka Jurija. V torek mu je podelil nov mandat zaupanja za naslednjih pet let, kot so sporočili z občine, »na podlagi predloga sveta zavoda Pokrajinski muzej Koper«. Luka Juri za komentar ob izvolitvi ni bil dostopen, je namreč na dopustu. 

 

Deli s prijatelji