PO USTAVNEM SODIŠČU

FOTO: Janševa ekipa v finskem spisu našla dokaze, ki jih v slovenskem ni

Objavljeno 18. junij 2014 15.30 | Posodobljeno 18. junij 2014 18.32 | Piše: P. J., A. L.

Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da sodišča, ki je izdalo takšno sodbo, ne spoštuje, a se bo pozivu v zapor odzval, ker spoštuje slovensko državo.

LJUBLJANA – Prvič po zavrnitvi pritožbe na ustavnem sodišču se je danes odzval prvak opozicijske stranke SDS Janez Janša. V zadevi Patria je bil pravnomočno obsojen na dve leti zaporne kazni, v zaporu na Dobu pa se mora zglasiti že v petek. Dejal je, da sodišča, ki je izdalo takšno sodbo, ne spoštuje, a se bo pozivu v zapor odzval, ker spoštuje slovensko državo.

Na današnji novinarski konferenci Janše sta nastopila še njegov zagovornik Franci Matoz in Jože Hribernik, odvetnik Toneta Krkoviča. Spregovorili so »o pravkar odkritih novih kršitvah zakonitosti in ustavnosti v zadevi Patria«. Kaj so povedali, si lahko ogledate tudi v posnetku spodaj.

»Pojavila se je kratica MK«

»Primer Patria odmeva preko meja. Z njim se ukvarja več mednarodnih institucij in strokovnjakov. Eden od teh nas je opozoril na eno na videz banalno malenkost. Opozoril nas je, da so spisi na Finskem težji za okoli 7000 listov. Od tam smo dobili obsežno dokumentacijo. Hitri pregled je pokazal, da so v finskem spisu dokumenti, ki se nanašajo na Slovenijo, v slovenskih pa teh dokumentov ni,« je v uvodu novinarske konference dejal Janez Janša. 

»Dejstvo je, da je celotno gradivo, ki je bilo zaseženo, na voljo slovenskim tožilcem.« Pravi, da so iz dokumentacije slovenski tožilci poljubno izbirali dokumente. »V skladu s procesno zakonodajo morajo državni organi v sodni spis vložiti kompletne listine, ki jih obremenjujejo, in tiste, ki jih razbremenjujejo. Državnim organom ni dovoljeno poljubno izbirati tega, za kar mislijo, da je dobro za njihovo ugotovitev. To je zanikanje enake uporabe orožij,« je nadaljeval.

Okrajno sodišče v Ljubljani bo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil odvetnik prvaka SDS Janeza Janše Franci Matoz v zadevi Patria, še danes poslalo na višje sodišče, so za STA potrdili na okrajnem sodišču. Zahteva bo nato od tam romala na vrhovno sodišče, ki lahko odloči tudi o odlogu oz. prekinitvi izvajanja zaporne kazni za Janšo. 

»Obsežne dokumentacije nismo mogli pregledati, en dokument pa je pred vami. Iz leta 2009. Iz tega je razvidno dvoje. Prvič: vodilni v Patrii so bili seznanjeni z vlogo Toneta Krkoviča. Ta ni takšna, kot je bilo navedeno. Jasno je, da eden od lastnikov Patrie forsira neko drugo podjetje, ne pa Rotisa. »V dopisu se pojavlja kratica MK. Če bi bil filmski režiser, veste, komu bi jo pripisal,« je dejal Janša.

Janša je predstavil dopis, ki ga v našem sodnem spisu niso našli. Dopis je z 9. decembra 2005, to je datum, ko naj bi bil Janša že dobil nagrado. »Tega je Cekuta poslal Patrii. Angleščina ni ravno zborna. Je pa razvidno, da bitka še vedno poteka. Tega pri nas v spisu ni. V sodnem spisu je še nekaj podobnih dokumentov, nanje smo se sklicevali, a jih je sodišče zavrnilo.«

»Malomarnost je v tem konkretnem primeru izključena, gre za jasen namen, da se ta proces realizira,« pravi Janša. Dodaja, da Cekutova elektronska pošta dokazuje, da je postopek trajal še pol leta zatem, ko naj bi bil on dobil nagrado. »Sodba je pred izvršitvijo, vsak dan prihajajo novi dokazi o tem procesu. Kaj takšnega niti na vojaškem sodišču leta 1988 nismo doživeli. To je hujše,« je bil jasen Janša.

Dopolnili bodo zahtevo za varstvo zakonitosti

Besedo je dobil tudi Janšev zagovornik v procesu Patria Franci Matoz, ki pravi, da je bila njihova pravica do obrambe ves čas kršena tudi na ta način, da so se dokumenti selektivno vlagali. »Nikakršnih dokazov ni bilo, ki bi bremenili Janeza Janšo. Še tisti, ki so, so zadevo pokazali v drugačni luči, kot je zatrjevalo tožilstvo za tisti avgust.« Matoz je dejal, da so se podobni procesi dogajali leta 1948 na sodišču v Mariboru. »Vrhovno sodišče je tako sodbo kasneje razveljavilo.«

Matoz je nadaljeval, da je dolžnost tožilstva, da po resnici zapiše vsa dejstva, zato si nihče ne more dovoliti »fishing evidence« oziroma izbiranja dokumentov. »Zakaj so si to dovolili, morate vprašati tiste, ki so dve leti imeli dostop do te dokumentacije.«

»Pri dokumentu, ki ga je pokazal Janša prej, da je dopis nastal s strani preiskovalcev, je bil uporabljen, a nihče ni napisal, da je bil pripis. Ni naključje, da v oklepaju piše SDS in Janza. Obstaja namen, da je nekdo želel nekaj k temu dokumentu dodati.« Matoz napoveduje, da bodo zdaj o teh ugotovitvah dopolnili zahtevo za varstvo zakonitosti.

Krkovič zaprepaden

Nad ugotovitvami, ki jih je danes predstavil Janša, je presenečen tudi odvetnik soobsojenega brigadirja Toneta Krkoviča Jože Hribernik. »Krkovič je bil zaprepaden tako kot jaz, ko sem izvedel za to.« Njegov zagovornik vztraja, da Krkovič ni povezan z ministrstvom za obrambo. Krkovič ne predstavlja kupca in zato nima pooblastil. »Ta dopis v celoti spreminja položaj mojega klienta, in če bi bil ta dopis znan, pa bi moral biti, bi sodba padla. To je škandalozno.«

Hribernik se je dotaknil še drugega indičnega primera, ko je Martin Uhernik v zaporu preživel več let, nato pa se je izkazalo, da ni kriv in je bil izpuščen iz zapora. »V zadevi Uhernik ni bilo nobenih dokazov, pa je bil obsojen na 10 let. Patria pa je še sramotnejša.« Hribernik je še dejal, da bo za takšno sodbo in takšno ravnanje plačala vsa država.

»S takimi ravnanji ne bomo prišli nikamor.«

Deli s prijatelji