NEURJE IN OBILEN DEŽ

FOTO: Huda ura za severno Slovenijo

Objavljeno 14. junij 2014 11.31 | Posodobljeno 14. junij 2014 11.31 | Piše: A. L.

Gasilcem so telefoni skoraj pregoreli.

Po jutranjem odpravljanju posledic prejšnjednevnega naliva so včeraj popoldne državo, predvsem severni in severovzhodni del, zajele nove nevihte z obilnim deževjem. Grozila je tudi toča, strele so zanetile nemalo požarov, padala so drevesa, nekateri so ostali brez elektrike. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so meteorne vode zalile številne kleti.

Gasilci in druge intervencijske službe so imeli spet polne roke dela, predstavljamo pa nekaj včerajšnjih posegov.


Ob 15.56 je v Zgornji Rečici (občina Laško) meteorna voda zalila kletne prostore dveh stanovanjskih hiš, avtomehanično delavnico in odnesla rastlinjak ob hiši. Gasilci PGD Rečica so izčrpali meteorno vodo ter pomagali pri čiščenju. Prav tako so posredovali na cesti Zgornja Rečica–Zavrate, kjer je voda zaradi zamašenih cestnih prepustov zalila cestišče in je bila neprevozna. Gasilci so s pomočjo mehanizacije očistili prepuste, omogočili vodi pot nazaj v potok in očistili cestišče.

Ob 18.10 je v Dobrni zaradi močnega deževja meteorna voda poplavila trgovino. Posredovali so gasilci PGD Dobrna, odmašili jašek, pomagali uslužbencem in sprali vhod pred trgovino.

Ob 18.54 je bilo na območju občine Radovljica zaradi podrte smreke preko daljnovoda v izpadu 11 transformatorskih postaj. Brez dobave električne energije je bilo okoli 200 odjemalcev na območju Kamne Gorice. Delavci Elektra Gorenjska so smreko odstranili in daljnovod popravili.

Ob 19.10 je v Češnjevku (občina Cerklje na Gorenjskem) strela udarila v objekt za spravilo pridelka. Še pred prihodom gasilcev je lastnik pogasil požar, ki se še ni razvil. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Velesovo so s toplotno kamero pregledali objekt in iz njega odstranili bale sena.

Ob 19.12 je v občini Škofja Loka v neurju meteorna voda zalila 20 stanovanjskih objektov in trgovino na območju naselij Suhe, Sv. Duha, Hafnerjevega naselja, Frankovega naselja in Groharjevega naselja. Gasilci PGD Trata, PGD Virmaše-Sveti Duh in PGD Škofja Loka so vodo izčrpali in posesali.

Ob 17.01 je zaradi udara strele zagorel kozolec na Pustem Hribu v občini Ribnica. Požar so pogasili gasilci PGD Sveti Gregor in PGD Ribnica. Kozolec je bil v požaru delno poškodovan.

Ob 19.49 je območje Medvod zajelo neurje z močnimi nalivi. Voda je zalila klet stanovanjskega bloka v Višnarjevi ulici, kjer so posredovali gasilci PGD Preska-Medvode ter stanovanjsko hišo v Zg. Pirničah, kjer so si gasilci PGD Zgornje Pirniče ogledali kraj dogodka in ugotovili, da njihovo posredovanje ni potrebno.

Ob 18.42 je v naselju Recenjak (občina Lovrenc na Pohorju) zaradi udara strele zagorelo drevo. Posredovali so gasilci PGD Lovrenc na Pohorju. Drevo so pogasili in ga podrli.

Ob 17.07 je v Ilirski ulici v Tolminu zaradi zamašitve odtočnega jaška meteorna voda zalila del kletnih prostorov stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tolmin so izčrpali vodo iz kletnih prostorov in očistili zamašeni odtok.

Ob 20.20 je pri kraju Ravne v občini Cerkno strela zanetila travniški požar. Prostovoljni gasilci PGD Ravne pri Cerknem so ogenj pravočasno pogasili.

 

Med 17.00 in 19.30 je na območju občine Trebnje zaradi neurja izpadel daljnovod, zaradi česar je bila prekinjena oskrba z električno energijo na relaciji Dobrnič–Žužemberk. Delavci Elektra Ljubljana so napako odpravili.

Ob 16.28 je v Grahovem (občina Cerknica) meteorna voda zalila stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Grahovo in izčrpali okoli 500 litrov vode. Nastala je manjša materialna škoda.

Ob 16.11 je v Podskrajniku (občina Cerknica) strela udarila v transformator poleg tovarne Hidrija motors. Brez elektrike je ostal del prebivalcev iz naselij Unec in Rakek.

Ob 14.06 je na Muti meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega bloka. Gasilci PGD Muta so posesali meteorno vodo iz kletnih prostorov površine 60 kvadratnih metrov in kletnega stanovanja površine 40 kvadratnih metrov.

Ob 14.25 sta na Razborci (občina Mislinja) meteorna voda in potok ogrožala stanovanjski objekt in hlev. Gasilci PGD Dovže so domačinu, ki je upravljal delovni stroj, pomagali pri sanaciji struge in nato opravili še preventivni pregled terena.

Ob 14.52 je na več krajih na območju občine Mislinja meteorna voda poplavljala. Gasilci PGD Mislinja so zaradi tega posredovali na Pohorski cesti, Gozdarski cesti, Mali Mislinji in Šentilju. Očistili so ceste in propuste ter pomagali pri črpanju meteorne vode iz garaže stanovanjske hiše.

Ob 17.02 je na Ravnah na Koroškem meteorna voda zalila prostore podjetja Metal valjarna. Poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem sta iz prostora izčrpala okoli pet kubičnih metrov meteorne vode.

Okoli 14. ure je bila v naselju Podgorje v občini Slovenj Gradec zaradi neurja prekinjena dobava električne energije približno 200 odjemalcem. Dežurni delavci Elektra Celje napako odpravljajo.

Ob 15.15 je v naselju Srednji Dolič v občini Mislinja hudourniški potok poplavil dvorišče stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Dolič-Šentflorjan. Izčrpali so vodo in očistili zamašene kanale za meteorno vodo ter z delovnim strojem Komunalnega podjetja Slovenj Gradec očistili naplavine, ki so se nabrale pod mostom in so ovirale dostop do stanovanjskega objekta. 

 

Deli s prijatelji