SREČANJE

FOTO: Hollande se na Brdu počuti odlično

Objavljeno 25. julij 2013 14.40 | Posodobljeno 25. julij 2013 14.40 | Piše: STA, P. J.

Borut Pahor in Ivo Josipović na Brdu gostita voditelja ene najvplivnejših evropskih držav.

BRDO PRI KRANJU – Predsedniki osmih držav, ki so del procesa Brdo, in francoski predsednik Francois Hollande so se danes zbrali na Brdu pri Kranju. Pozdravila sta jih gostitelja, slovenski predsednik Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Ivo Josipović, nato pa se je začelo plenarno zasedanje. Sledilo bo še delovno kosilo, na programu je tudi vrsta ločenih srečanj.

Gosti tudi Erjavec

Poleg obeh gostiteljev in voditelja ene najvplivnejših evropskih držav so na plenarne pogovore v kongresnem centru na Brdu pri Kranju prišli še iz Makedonije Gjorge Ivanov, iz Albanije Bujar Nishani, predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, iz Črne gore Filip Vujanović in srbski predsednik Tomislav Nikolić.

Izjav ob prihodu niso dajali, je pa Hollande na vprašanje novinarjev na kratko odgovoril, da se počuti odlično. Nikolić je spomnil, da je tokrat na Brdu prvič po 30 letih. Že pred tem sta se na dvostranskih pogovorih dopoldne ločeno sestala Pahor in Hollande. Slednji je sicer kot prvi francoski predsednik od osamosvojitve Slovenije danes tudi na uradnem obisku pri nas. Popoldne se bo v Ljubljani še enkrat sestal s Pahorjem in tudi s premierko Alenko Bratušek. Poleg tega so se na Brdu danes zbrali zunanji ministri omenjenih držav, vključno z vodjo francoske diplomacije Laurentom Fabiusom. Gosti jih slovenski minister Karl Erjavec.

Gre za nadaljevanje procesa Brdo, ki se je začel z neformalnim srečanjem premierjev marca 2010 prav tako na Brdu. Gostila sta ga tedanja premierja Slovenije in Hrvaške, Pahor in Jadranka Kosor. Proces je kasneje zamrl, Pahor in Josipović pa sta se ga odločila znova zagnati na ravni predsednikov držav. Cilji današnjega neformalnega srečanja so med drugim preučiti dinamiko procesa širitve EU, nagovoriti še vedno odprta vprašanja med državami zahodnega Balkana ter definirati nekatere prioritetne gospodarske in infrastrukturne projekte, ki so v skupnem interesu držav regije.

Čakajo na vstop v EU

V EU je že več let prisotna širitvena utrujenost, ki sta jo še dodatno podkrepili gospodarska in finančna kriza. Po nedavnem vstopu Hrvaške v povezavo bo na ponovno odprtje vrat v EU treba čakati še kar nekaj časa in mimo tega dejstva voditelji danes ne bodo mogli. Bistveno je, da države zahodnega Balkana kljub temu ostanejo na poti evroatlantske integracije in vztrajajo pri reformah. V regiji zahodnega Balkana poleg tega ostaja še veliko nerešenih vprašanj, v reševanje katerih EU zaradi osredinjanja na boj s krizo ni dovolj aktivno vpletena.

Kot zelo pozitiven vidik srečanja se ocenjuje prisotnost Hollanda, saj je to pomembno sporočilo zahodnemu Balkanu – Francija je ena najvplivnejših evropskih držav, ki pa v zadnjem času še posebej ni naklonjena nadaljnji širitvi EU. Tokrat bo prvič, da bodo voditelji držav z območja nekdanje Jugoslavije in Albanije skupaj spregovorili z nekim pomembnim voditeljem iz EU o interesih, izzivih in težavah svoje regije.

Srečanje se je malo po 11. uri začelo s plenarnim zasedanjem. Predvidoma okoli 12.30 bo sledila novinarska konferenca, na kateri bosta nastopila Pahor in Hollande, nato pa sledi še delovno kosilo voditeljev. Morda bo podpisana tudi skupna izjava predsednikov, a to naj še ne bi bilo gotovo. Poleg tega bo danes na Brdu potekala vrsta bilateralnih in trilateralnih srečanj predsednikov in zunanjih ministrov. Med drugim se bo več predsednikov ločeno sestalo s Hollandom.

Deli s prijatelji