KOLIKO BO STAL VAS?

FOTO: Gursova logika: za mega vilo drobiž za davek

Objavljeno 24. januar 2014 15.54 | Posodobljeno 24. januar 2014 15.54 | Piše: E. N.

Verličeva vila je velika 1152 kvadratnih metrov in po Gursu vredna 224 tisočakov, sosedova, velika 148 kvadratov, pa 128 tisočakov. Sorazmerno?

Hiša je obdana s kamnitim obzdijem.

KOLOVEC, LJUBLJANA – Država bo vzela, kar je njenega. Prek davkov. In novi nepremičninski davek, o katerem odločajo tudi na ustavnem sodišču (še vedno obstaja torej možnost, da pade), buri v javnosti precej duhov, tudi zato, ker je geodetska uprava (Gurs) nekatere nepremičnine ocenila nerazumno poceni.

Izračunajte si sami, koliko nepremičninskega davka boste plačali za svojo nepremičninoimage.

Prelepa moderna vila 

Med tiste, katerih oceni vrednosti se ljudje čudijo, spada tudi 1152 kvadratnih metrov velika luksuzna vila Vitala Verliča, soustanovitelja Future DBBimage. Na njegovem posestvu za kamnitim obzidjem stoji več prelepih modernih objektov (tudi drva so našla prostor v njih), ob njih pa še vedno stoji tradicionalna, kulturno zaščitena kapelica. Ob hiši je baročni park, za katerega očitno, kar dokazujejo tudi fotografije, res lepo skrbijo. Dostop na posestvo je mogoč, kot je opaziti, skozi dva vhoda.

Gursova ocena za vilo znaša pičlih 224.425 evrov (ob nedavnih popravkih so vrednost celo znižali za nekaj več kot 25 tisočakov), pa čeprav je jasno, da je sama gradnja stala krepko čez milijon evrov. Ne glede na vložek v hišo pri Gursu pojasnjujejo, da tržno vrednost določata ponudba in povpraševanje, ne pa vložek vanjo. 

Zanimiv pa je podatek, da je denimo sosedova 148 kvadratnih metrov velika hiša, ki stoji na naslovu Kolovec 27 in je bila zgrajena leta 2000, po Gursovem izračunu vredna 128.927 evrov – okoli 100 tisočakov manj torej kot skoraj 8-krat večja Verličeva hiša.

image

image

Le 270 evrov davka

In koliko davka bo plačal Verlič, če bo zakon obstal v takšni obliki, kot je zdaj? Letos 269,31 evra, v naslednjih letih pa nekoliko več. Seveda ob predpostavki, da ima tam prijavljeno stalno prebivališče.

image
 Toliko nepremičninskega davka bo Vital Verlič plačal za 1152 kvadratnih metrov veliko vilo.

Ste tudi sami opazili kakšno nenavadno oceno Gursa? Pišite nam.

Deli s prijatelji